sommardagboken

 

I och med att juli tog slut och efter en vecka in i augusti tog sommaren slut helt abrupt. Den senaste veckan har kännts som en vecka i mitten av september och en har sakta men säkert börjat förbereda sig för den kommande flytten. Att sommaren skulle ta slut så snabbt kom lite av en överaskning, men antagligen kommer sommaren tillbaka, lika nyckfullt som alltid, när vi redan tagit farväl av den.

Nedan följer en liten beskrivning av den här, lite underliga, sommaren.

 

juni

1. Den näst sista natten i Smålandsskogarna innan vi satte oss i en bil klockan tre på natten och körde mot Stockholm och morgonbåten hemåt.

2. Ålands hav, lika vackert som alltid.

3. Fick stipendie av skolan, en bokpremie. Boken är av konstnären Martina Hoogland-Ivanow och vann svenska fotobokspriset i år.

4. Gjorde hemmet sommarmysigt med ljusslingor som vi plötsligt hade massor av eftersom vi hade en uppsättning i Finland och en i Sverige.

5. Påbörjade projektet 'visions reflected' och flyttade in på Spinneriet.

6. Gjorde midsommarpizza som inmundigades under våran ek i kvällssolen.

 

juni-juli

1. Åkte in till Helsingfors en dag och spatserade runt i Tölö.

2. Brädåkning i Karis nya betongpark med min partner in crime Miilo.

3. När äntligen sommarvärmen kom packade vi ryggsäckarna fulla med böcker och filtar och bodde praktiskt taget på klipporna eller i vassruggen.

4. Gick på glassdate med min äldsta och bästa vän. Årets, och även förra årets, favoritsmak var kokos i kombination med sorbet. Emmas personliga favorit kokos och mangosorbet, min var kokos och citronsorbet.

5. Påbörjade alster av Virginia Woolf och drack te under ruskiga sommardagar.

6. Experimenterade fram ett recept med shakshuka som vi publicerade på matbloggen.

Och sen var denna härliga här som annars bor i Molde i Norge. Nyutexaminerad sjukskötare som vi är så himla stolta över.

 

1. Så kom sommarvärmen tillbaka och jag tog ett självporträtt.

2. Vi spenderade en halv dag vid en klippa och läste, åt vattenmelon och halvsov i värmen.

3. I mitten av juli gick vi en promenad i skogen och stötte på årets första kantareller.

4. Fyndade en gammal skolplansch som jag länge velat ha på loppis.

5. Frukost i sängen en fredag då regnet öste ner utanför fönstret.

6. Sedan öppnade min pop-up utställning.

 

1. Fördrev tid när jag vaktade min utställning genom att åka en massa bräde.

2. Fick denna raritet till bok i vernissage gåva av min äldsta bästis.

3. Plockade blåbär i skogen och även lite hjortron som vi hittade längs en myr i närheten av vårt hus.

4. Inledde även vårt nya beroende, nämligen alfapet.

5. Vi åt kopiösa mängder avokado och denna tog priset i storlek.

 

1&2. I slutet av juli var det väldigt varmt och vi spenderade en dag vid en insjö. Min syster och jag lekte sjöjungfrun och vi simmade tills armarna blev trötta.

3. Sedan jobbade jag två dagar i ett hektiskt och turistigt Helsingfors.

4. Smakade en tidigare obekant smak av läsk. Denna var för övrigt supergod. Alla Fentimans drycker finns på K-supermarket i postitalo och jag velade länge över om jag skulle ta smaken ovan eller den med fläderblom.

5. Har inte läst pappan och havet sedan min far gick bort på grund av min pappa var muminpappan opp i dagen. Hett tips förresten att lyssna på Tove när hon läser upp sina böcker för en, finns på spotify.

6. En helg med sommarvärme och vi simmade vid insjö klippor och balanserade stenar.

 

1. En kväll med kvällsdopp med bästa vän och dramatiskt rembrandt ljus. Vattnet var badkarsvarmt och vi plumsade runt som sälar och stod på händer om vartannat.

augusti

2. Skördetiderna närmade sig och vi skördade kryddor, potatis, massor av hallon och sockerärter, bland annat.

3&4. I början av augusti packade vi spontant ihop pick och pack och åkte ut till Houtskär. Vi badade bastu, rodde runt i en vik, åkte båt, spelade spel och åt en massa mat.

5. Sedan kom en vecka med galet mycket jobb och när fredagen kom var jag så urless på att redigera bilder att jag ville kräkas. Tur så hade en inplanerat kulturdag i Åbo dagen efter. Vi traskade runt, åt brunch på roots kitchen, såg john bauer och min längesen döde släktings bilder på konstmuséet och investerade i byxor och tröjja på rcm

Sedan började jag läsa en ny bok av en japansk författare, Tokuda Shūsei. Boken anses vara en av japans mest betydelsefulla böcker och så även författaren. Mikrokosmos handlar om en man i medelåldern som har en relation med en geisha, Ginko. Språket i boken är väldigt beskrivande och det känns som om ögonen dansar fram över sida efter sida.

 

 

Publicerad 18.08.2016 kl. 14:50

två veckor kvar av sommaren, en bild från ett projekt

4_cargo

Har precis publicerat ett av projekten jag sysslat med under sommaren. Projektet behandlar människans förhållande till framtiden, samtiden och det förflutna och refletionerna sker ur en drömsk synvinkel. Projektet 'visions reflected' ställdes ut på pop-up utställningen 'werifesteria' under juli månad. Ifall intresse finns för resten av bilderna går de att skåda här ☞ KLICK!

I övrigt känns det nästan som om augusti innebar ett enda stort kliv in i september, om lite på tie dagar lämnar vi landet för västkusten och vi hoppas på en mild, lång höst med massor av mys, alfapet, utställningar, yoga samt rullbrädesåkning och såklart akademiska studier. Om exakt två veckor börjar våra skolor och jag är så himla ivrig på att få träffa nya klasskamrater. Spänningen sitter som en liten klump innanför bröstet, men är egentligen mera nyfiken än nervös.

Fast den första vistelsen i Göteborg kommer inte bli långvarig, för bara fem dagar efter att skolan har börjat sätter jag mig på ett tåg som tar mig till ett plan som tar mig tillbaka till Finland för en har nämligen fått äran att delta samt få fotografera porträtten till denna underbara människa KLICK!, ser så himla mycket fram emot det.

 

Publicerad 15.08.2016 kl. 09:18

första augusti

 

Gamleby blues part 2, september 2015/ january 2016

En diptyk med bild från september 2015, två veckor efter fars begravning, och från januari 2016, två veckor in på det nya året.

 

Det är alltid med en viss vemodighet som en kliver in i augusti månad. Dom senaste åren har augusti mest bestått av att hets ta vara på sommaren, säga adjö till vänner och bekanta som åter flyttat tillbaka till diverse studieorter medans en själv blivit kvar i sommarstaden. Men det finns guldkanter också, såklart. I trädgården mognar grönsaker och bär som vi äter av och lägger undan för förvaring, vi torkar kryddor och läkeörter inför kommande höst och vinter och slutligen simmar en flera gånger per dag då vädret tillåter och läser tjocka böcker på en filt i gräset och lapar sol.

I år kommer augusti bidra med något alldeles nytt.

Idag fick vi ett besked och om tre och en halv vecka flyttar vi till östkusten och Göteborg. Att flytta in till stan efter att ha levt småstads- och byliv så länge nu kommer att vara en intressant utmaning, men jag tror vi klarar det. Vi kommer, åtminstone, fram till nästa sommar att bo i ett stort rum med eldstad i ett egnahemshus med trädgård. Att äntligen, efter nästan tre månaders konstant sökande, ha hittat ett ställe att bo på känns så orimligt skönt. Nu kan en ta sommarlov på riktigt och bara koppla bort det viktiga för ett tag innan skolan börjar.

Augusti kommer även innebära en till milstolpe i mitt liv. Nämligen, det första året utan min far. Att ett år går så otroligt fort är svårt att förstå. Att det snart är ett år sedan jag såg honom i ögonen och kramade hans hand för sista gången, att det snart är ett år sedan jag fick det där hemska beskedet om att han inte längre andades. Men trots att det inte ens gått ett helt år ännu känns det rätt så bra faktist. Mina känslor är snarare en blandning av tomhet, saknad och ledsamhet ihopsnörat med glädje, glada minnen och leenden. Kanske det är helt naturligt. Det känns så i allafall.

Imorgon packar vi bilen full med mat, böcker och kameror och åker ut till åbolands skärgård i en par dagar för att insupa havet.

 

 

Publicerad 01.08.2016 kl. 13:55

en bild från en dimmig kväll i mitten av maj

 

 

vernissage, galleri axel may 2016

 

Ett engångsfotografi från i våras, en bild av två underbara individer och mig själv i favoritklänning. Minns denna kväll med en slags eufori som bubblar upp inom mig, en vårnatt i Stockholm var nog någonting alldeles särskilt.

Ikväll öppnar en annan utställning och igår då vi hänge upp allting kom lokala tidningen för att göra ett reportage om det hela. Ifall intresse finns kan en läsa artikeln här ☞(klick!).

Vi bjuder på hemlagad ingefärslemonad och chokladmaränger på Kronomagasinet mellan kl 18-21, hoppas vi ses!

 

 

 

Publicerad 15.07.2016 kl. 14:24

pop-up utställning 16-31/7

 

 

utställningaffisch_mindre

 

På fredag öppnar vi dörrarna på Kronomagasinet för där kommer nämligen mina alster ställas ut! Det kommer främst att vara ansökningsmaterial men också lite nytt, två av verken ställdes ut på min klass slututställning Meraki i Västervik och Stockholm under maj månad.

Vernissaget är, som en kan se, inkommande fredag kväll. Alla är välkomna och det bjuds på något drickbart och smått ätbart. Hoppas vi ses!

Facebook evenemanget hittar du här ☞ klick!

 

 

Publicerad 10.07.2016 kl. 11:19

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
mitt namn är fia linnéa emelie.
 
studerar för tillfället konst med inriktning på
fotografi vid Akademin Valand i Göteborg.
 
vurmar för täta skogar, havet och stjärnhimlen.
sysslar även med skateboardåkning, matlagning
och yoga
 
 
intresserad av ett samarbete? ☟