processen

kk

Just nu är jag mitt uppe i en process. En process som började gro i vårvintras men som legat i dvala fram tills i slutet av sommaren.

Eftersom jag är rätt så hemlighetsfull med vad jag håller på med, tänker att projektet ska leda till en utställning och eventuellt kanske något i tryckt format, så får det gärna mogna i frid och ro. Ni vet, den som väntar på något gott osv. osv.

Jag brukar aldrig vara den som direkt skyltar med projekten jag håller på med, däremot förklarar jag gärna för folk som kommer fram och frågar. Men den som följer mig på diverse sociala medier (läs, enbart instagram) kan kanske klura ut lite vad det handlar om. Jag ger er en ledtråd, nämligen denna kontaktkarta ☝.

Men som sagt så har jag just nu kommit in i ett flöde då jag känner en enorm skapar lust, vilket ju är svinbra för inkommande vecka är nämligen undervisningsfri vecka = minst två rullar + en hand full lumen negativ ska fotas och framkallas samt diverse platser ska besöka.

Är föresten tillbaka på västkusten efter en mysig vistelse hemma i moderlandet, dock önskar jag mig tillbaka på grund av all snö. Jag älskar snö.

 

 

halva augusti, september och oktober i ett svep

 

Plötsligt är det bara sju veckor kvar av första terminen och hösten har redan passerat till hälften. Ungefär såhär har första delen av hösten sett ut för min del genom telefonen☟

 

elo1

augusti

 

✶ Ungefär näst sista veckan i augusti åkte jag och min äldstabästavän till fiskars för lite kvalitets tid. Vi åt lunch, drack te och cappuchino i bruket och tjattrade på som vi alltid gör. Saknar denna stjärna något otroligt.

✶ Ännu i Fiskars promenerade vi runt och stötte på en skock med kossor som vi hängde med ett tag. Finns typ inget fridfullare djur.

✶ Hemma en dag hade vi besök av familjens två kissor och katten Agda tog sig en lur i vår galet sköna soffa.

✶ Sedan, tre dagar innan vi skulle packa ihop hemmet, åkte vi till havet och jag påbörjade projektet jag sysslar med just nu. Havet var kyligt och ju längre tid som gick med fötterna i destu mer domnade blev dom. Luften var salt och sval och vi satt på klipporna och bara insöp nuet.

✶ Lördagen 27/8 åkte vi iväg under förmiddagen mot Åbo för att besöka Pappas grav eftersom det var årsdagen för hans bortgång. Vi hängde hos Famu, åt mat och jag grävde i gamla fotoalbum och fann denna på mig och min bror. Alltså, av alla syskonfoton som tagits är det här den finaste bilden på oss två.

✶ Och sedan, hux flux, hade vi landat i Göteborg. Måndagen därpå passerade jag dörrarna till min nya skola som är så pampig att det inte är klokt. Precis innanför dörrarna, i foajén, finns mörkgröna pelare och det är så högt till taket att man får ont i nacken om man stirrar uppåt. Nyper mig själv i armen titt som tätt, tänk att jag faktist går på den här skolan. Så galet overkligt.

 

syys1

september

 

✶ Sedan började vi sakta men säkert upptäcka vår nya hemstad. Till en början bodde vi i stadsdelen Linné och vart man än gick såg man pampiga tegelhus, några med utsmyckningar av jugend stil. Den stadsdelen, plus Masthugget, känns som ett enorm Kronohagen.

✶ Eftersom dom första två veckorna i Göteborg var allt annat än harmoniska sökte vi nästan dagligen vår tillflykt till Slottskogen som är en jättestor park i anslutning till både Linné och Majorna. Här stötte vi även första gången på dom största rhododendron buskarna vi nånsin sett.

✶ Sedan hade vår klass vår första utställning.

✶ Och helgen därpå, alltså första helgen i september, lämnade jag västkusten för sydkusten i Finland istället och gick på det mest magiska, finaste bröllopet. Fick även äran att fotografera brudparets porträtt.

✶ Väl tillbaka i Göteborg veckan efter flyttade vi från Linné till ett temporärt boende i Majorna. Vi bjöd över två goda vänner, som råkar befinna sig i Göteborg under hösten och även fram till sommaren, en helg och vi åt mat drack rötjut och spelade spel.

✶ En dag tog vi oss även ut i skärgården och jag fyndade skatter på stranden som jag kommer att använda mig av i mitt projekt.

 

syys2

✶ September föflöt på i skolans tecken och i slutet av månaden ordnades FotobokGBG, min artist book 'katharsis' ställdes ut på mässan.

✶ I samband med det ordnade vi på skolan en utställning också på ett av skolans gallerier, Monitor.

✶ Sedan åkte J tillbaka till Finland för lite jox och jag flyttade från Majorna till Mölndal för en vecka. Dessa tre fina har jag alltid i plånboken.

✶ Takvy från vårt klassrum på översta våningen.

✶ En fredag med en svala gjord av badminton fjädrar.

✶ En av kurserna jag går nu är så himla intressant. Den handlar om konceptuell konst och en dag fick vi uppgift att med våra kroppar göra en skulptur i ett allmänt utrymme. "Skulpturen" skulle givetvis dokumenteras.

 

loka1

oktober

 

✶ Spenderade en förmiddag med att läsa fotokonst historia inne i Trädgårdsföreningens växthus.

✶ Sedan hände det två fantastiska saker. För det första kom J från Finland och för det andra flyttade vi in i vårt nya hem i Majorna. Det är så himla perfekt att jag vet inte riktigt vad jag ska säga.

✶ Vi bor rätt så nära Slottskogen så varje gång vi promenerar inåt stan går vi tvärs igenom parken. En del ser ut såhär, med en massa hundraåriga, majästetiska bokar.

✶ Sedan blev det höst sådär på allvar. Det blev rusk och svalare och en lördag lagade vi brunch med tillhörande mimosa hemma hos oss med vår Ekenäsfamilj. Sedan begav vi oss mot Järntorget, gick på loppisar och gick sedan hemåt via stadens sötaste polisstation i Slottskogen. Vi spenderade kvällen med popcorn framför en film och bara mös. Alltså flockin♥

✶ Dagen efter lagade vi lyx frukost med fingröt och glutenfria semlor med ekologisk mozzarella, tomater och basilika. Samt ett glas juice som blivit kvar efter våra mimosas.

✶ En dag åkte vi ut till skärgården och jag fotograferade till projektet. Vi såg ENORMA maneter. Alltså skojar inte, dom var läg iika stora som fotbollar och alldeles orangea i färgen. Så underbart vackra och graciösa och en aning skrämmande.

 

loka2

 

✶  I mitten av månaden gick vi på det årliga Hasselbladsymposiet. Varje år delar Hasselbladsstiftelse (ja det är samma familjen hasselblad som började göra hasselbladskameran) ut ett pris som går till en konstnär som på något sätt gjort något utmärkande i sin karriär. Lite som nobelpriset fast för konstfotografer. Henri-Cartier Bresson är en av många som fått priset. I år fick kanadensaren Stan Douglas priset och i samband med symposiet öppnades även en utställning med hans bilder på Hasselbladcentret. Ta en titt vetja om ni råkar vara i krokarna, håller på till januari om jag minns rätt.

✶ Sedan började jag peppa inför Keikkan med stort k och samlade alla mina favoriter i en och samma spellista.

✶ Och ruskan anlände äntligen sådär på allvar till västkusten. Har samlat på mig färgranna löv från okända trädsorter jag aldrig sett förut.

✶ En söndag tog vi det piano och hängde i 'vårat' expetionellt estetiska vardagsrum. På kvällen såg vi Rosemary's baby och mös med popcorn och nachos med heimlaga guacamole.

✶ Jag fotade slut en rulle film ute på våran gård där det växer ett otroligt orangeat träd...

✶ .. Och framkallade sedan rullen på skolan. Detta är för övrigt vyn från monteringsrummet på fjärde våningen.

loka3

✶  Och sedan, hände ju detta magiska☝ som typ inte går att sätta ord på.

✶ Sista dagen på månaden spenderade jag med min bräda i min favorit ramp. Var nojig över ifall muskelminnet verkligen satt var på de där tricken jag lärde mig precis innan jag åkte och HA det gjorde de! Alltså euforin att åka runt i en ramp sådär ordentligt och inte bara kickturn:a backside och frontside (svänga höger och vänster) för första gången sedan slutet av augusti utan även flowa upp på copingen (kanten) och ner igen och rock to fakie. Det ni.

 

Idag är det ny månad och om en vecka är vi tillbaka i Göteborg. Ser så otroligt mycket fram emot den här månaden. Antagligen kommer den bestå mest av höstmys, research och projekt arbete samt öppet hus på skolan. Underbara Bella (klick!) kommer även och hälsar på oss i slutet av månaden och ser så orimligt mycket fram emot detta. Tänker mig att vi ska promenera i Slottskogen, dricka billig prosecco, spela spel och laga sjuka mängder mat.

 

 

 
 
mitt namn är fia linnéa emelie.
 
 

huserar för närvarande i Göteborg där jag
studerar konst med inriktning på fotografi

vid Akademin Valand.

 

sysslar även med skateboardåkning, matlagning
och yoga.
 
 
 
intresserad av ett samarbete? ☟