ett icke materialistiskt julklappstips

 

Jag brukar inte vara den personen som önskar mig saker, varken julklappar eller föelsedagspresenter.

Mest handlar det ju om hela den här konsumptionshysterin som vi just träder in i. För det andra så tycker jag redan att jag har för mycket materiella ting.

Det är inte det att jag inte tycker om att få presenter, vem gör inte det? Jag tycker själv också väldigt mycket om att ge bort gåvor. Men på något vis har jag helt kommit bort från det där med önskan av materiella ting. Nu händer det ju nog att en ändå får en klapp eller två av dom närmsta vännerna och släktingarna, och då brukar det oftast vara ett par raggsockor eller ätbara ting som typ te. Den typer av gåvor uppskattar en alltid.

Men för ungefär en månad sedan fick jag ett mail från finska greenpeace.

Det är nämigen så att de finska skogarna är under hot från regeringen som vill "stabilisera ekonomin" genom att massaverka skogarna i Finland. Detta skulle även betyda att naturskogar och skyddade områden är under hot.

Ända sen i somras har det varit väldigt mycket uppståndelse kring det här, namninsamlingar emot den nya skogsreformen har samlats in och lämnats till riksdagen utan resultat. Här kan man läsa mera om reformen och vad det innebär för de olika ekosystemen (klick!). Värst är det i södra Finland där bara 3% av skogarna är skyddade.

Så vad man kan göra för att understöda greenpeace's arbete att skydda det finska skogarna är helt enkelt genom att donera en slant.

Och nu kommer vi till det fina. Du kan även donera i någon annans namn. En perfekt klapp för både dig själv, den du ger den åt och framför allt de finska skogarna.

 

 

Jag valde att ge min julklapp till min bortgångne far. Min pappa var väldigt hängiven miljöfrågor och älskade att vara ute i skogen.

Så tips om du tänker ge bort en julklapp i år, ge bort någonting som verkligen betyder något. Vi lever redan i en allt för materialistisk värld där våra konsumptionsvanor påverkar miljön negativt väldigt mycket. Jag lovar att du dessutom mår bra av att donera en slant till miljön, jag gjorde i allafall det.

 

 

 

 
 
mitt namn är fia linnéa emelie.
 
 
vurmar för täta skogar, havet och stjärnhimlen.
sysslar även med skateboardåkning, matlagning
och yoga.
 
 
huserar för närvarande i Göteborg där jag
studerar konst med inriktning på fotografi
vid Akademin Valand.
 
 
 
intresserad av ett samarbete? ☟