m&k september 2016

 

m&k, september 2016

M&K, september 2016

 

För en månad sedan hade jag det stora privilegiet att få fotografera Miilo (klick!) och hennes blivande mans bröllopsporträtt. Paret önskade både ett gäng analoga samt digitala bilder och igår sammanställdes den sista biten, de analoga bilderna, och levererades.

Bilden ovan är den enda bilden jag valt att publicera eftersom jag gett Miilo möjligheten att sprida och använda bilderna som de behagar i utbyte mot att de uppger upphovskvinnan. Så eventuellt kommer det kunna skådas flera bilder på hennes blogg eller facebook.

Detta var faktiskt första gången jag fotograferade bröllopsporträtt trots att jag har ganska stor erfarenhet av att fotografera porträtt i allmänhet. Tyckte det var himmelens roligt, särskilt eftersom brudparet råkade vara nära vänner.

Jag tror dock inte att jag vill börja marknadsföra mig som bröllopsfotograf, men skulle bra kunna tänka mig att utföra jobbet åt någon jag känner eller en bekants bekant och så vidare. Så om någon ja känner eller är halvbekant med som är i behov av porträttfotograf till bröllop ställer jag gärna upp. Jag kan erbjuda både analoga, färg och svartvita tjänster samt digitala.

 

 

Publicerad 03.10.2016 kl. 16:55

en vecko lista

 

En ny vecka med ny månad och det känns så himla härligt. Oktober är min favorit månad under hösten och lite såhär kommer den kommande veckan se ut och kännas.

window and plants

Happiness of the week Min fina kommer hit i slutet av veckan, han har varit i Finland i nästan två veckor och det ska bli så himla mysigt att se honom. Dessutom flyttar en/vi in i mysigaste lägenheten imorgon och på onsdag ska vi kopiera bilder i färglabbet på skolan.

Mood of the week Just nu känner jag mig ganska så lätt till sinnes. Är så pepp på den kommande månaden med en massa höstmys och resan hem i slutet av månaden.

Meal of the week Lagade i förra veckan en grönsaksskål med grönkål, gröna linser och rostade rotfrukter plus jordnötssås. Tror jag ska sikta på detsamma under denna vecka. I slutet av veckan ska jag dock komponera ihop fyra recept inför nästa nummer av Studentbladet.

Surprise of the week Vet inte ännu, såklart. Hoppas på något trevligt och inte tråkigt om det ska komma några överaskningar.

Adventure of the week Inflytten kanske? Näe, tror jag ska ta mig ut till öarna för att fotografera lite till projektet.

 

 

Publicerad 03.10.2016 kl. 09:57

Fotobok gbg och ett litet extempore projekt

 

Igår öppnade den årliga Fotoboksmässan här i Göteborg, lite såhär såg det ut ifjol då vi åkte hela vägen från Gamleby för att delta i festligheterna ☞ KLICK! och KLICK! Redan ifjol drömde jag i smyg om att kanske få ställa ut någon bok på mässan i framtiden och var vid det tillfället inte alls inställd på att den möjligheten skulle komma så snart.

Så i år är jag själv med och bidrar med min bok 'katharsis'! Så sjukt kiva att få ställa ut boken tillsammans med andra superduktiga studenter från både Valand och HDK. Dessutom gjorde vi studenter i ordning en utställning på ett av skolans gallerier som löper parallelt med fotoboksmässan. Jag ställer ut ett verk som egentligen är mera en skulptur än konkret fotografi där jag kombinerat med ett ljudspår som är ihopkopplat med min bok.

8_cargo

Det om det.

För övrigt så knåpade jag ihop ett högst opretantiöst extempore projekt härom sistens. Det var nämligen så att vi fick en varsin rulle 35mm färgfilm av vår analoga tekniker på skolan som vi sedan skulle testframkalla och hur det nu gick till så stressfotograferade jag slut rullen under min resa från Finland tillbaka till Göteborg i början av september. Resultatet blev ganska intressant och jag kontextualiserade lite kring samlingen med bilder och lade ihop allt till en enda lång lodrät sekvens. Lite såhär ser det ut ☝. Resten av bilderna och lite text hittar ni här ☞ KLICK!

 

 

Publicerad 23.09.2016 kl. 22:39

listan om hösten

 

6x7 october fog.

Visa en bra höstbild från ditt arkiv. ↑ november dimma 2012

Beskriv din kommande höst i tre ord. omvälvande, spännande, lite skrämmande

Vilka är dina bästa minnen från sommaren 2016? När vi åkte ut till skärgården och badade bastu och sov i en fiskestuga, när vi lagade mat och mös på en filt under eken, när vi plockade hjortron i en närliggane myr och blev dyblöta om benen.

 

helsinginkatu, october 2013

 

Vad är det bästa/sämsta med hösten? Krispig, hög luft och färgranna träd, långa mysiga kvällar med brädspel, jazz och rövin eller te. Till de sämre hör väll när de långa regnperioderna kommer och när frosten uteblir.

Hur höstmyser du? Med raggsockor, en filt, en bra bok och en stor balja te. Lagar mysiga middagar som vi inmundigar på tumanhand med mängder av ljus. Yogar och mediterar.

Vilka böcker har du planerat att läsa i höst? Har tänkt plöja igenom ett akademiskt verk som heter women photographers - european experience skriven av lena johanneson och gunilla knape. Annars är det såklart sent i november som står på agendan, bildhuggarens dotter som jag fick i vernissage gåva av min äldstabästavän och sedan en bok om buddhism. Ska även försöka läsa lite referens litteratur till mitt pågående projekt.

 

skogen, september 2014

Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier? Ta vara på vädret då det håller upp, var kreativ och testa kanske någon ny metod, ordna spel och vinkvällar, gå på museum, lägg upp en ny stickning (om du är en sån som stickar) och inför helg brunch med kompisar.

Hur ser din höstoutfit ut? Vans, tjocka strumppisar alternativt mjuka byxor, RCM collegen och varma tjocka tröjor. Letar febrilt efter en ny höst/vårjacka på alla loppisar och vintage butiker jag korsar men har ännu inte lyckats hitta något jag känner mig tillfreds med.

Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter? Ja, om jag ska vara sanningsenlig så har jag inte mått särskilt bra sedan vi flyttade hit. Mycket på grund av att vi fått en så dålig start här. Men nu tycks härvan ha klarat upp sig och i början av oktober flyttar vi in i en mysig lägenhet i Majorna. Det lustiga är också att trots att en inte ens bott här en månad har vi blivit ännu mera övertygade om hur vi i framtiden inte vill bo och så.

 

sunflower field, september 2013

Vad har du på TO-DO listan just nu? Söka om studielån, packa ihop flyttlådor, flytta in hos en kompis och sova på soffa fram till första veckan i oktober. Flytta igen. Annars så har jag tänkt utforska dom lokala skateparkerna, ta tag i yogandet igen och gräva ner mig i mitt projekt.

Några tips på hur man botar höstdeppigheten? Spendera tid tillsammans med dom du tycker om och trivs med, såklart. Jag brukar aldrig bli deppig till hösten snarare får jag ett uppsving då sommaren slutar. Byt sticklingar och lär dig ta hand om en planta, typ.

Bästa musiken för regniga dagar? Jazz, alltid jazz. Framförallt Art Blakey om man vill ha lite mera uplifting jazz eller Chet Baker eller Billie Holiday för lite mera melankolisk fiilis. Patti Smith, Joni Mitchell, the Beatles och Jefferson Airplane.

 

mist, october 2013

Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst? Kopiera bilder i färglabbet och nya stickmönster.

Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film? Är inte riktigt någon seriejunkie men tyckte stranger things var lite mysig. När det kommer till filmer så tycker jag Spirited away och Amelie är super mysiga höstfilmer. Never let me go är också en jättebra film.

Vilka bloggar frossar du i för tillfället? Typ inga. De personer jag har någon relation till och sedan typ en handfull vegetariska/veganska matbloggar.

 

anna, october 2014

Topp tre favoritdrycker i höst? Te, hemlagad kurkumamaito och rötjut.

Vad är den höstigaste maträtten? En mustig gryta, till exempel denna KLICK

Var hänger du helst under helgen? Hemma och myser med min man, hehe. Annars på bibban, en utflykt i svampskogen typ.

 

mjölkört, november 2013

Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden? Ja, jag tänker åka hem till Finland i slutet av oktober för att gå på Kents keikka i Helsingfors och gå till tandläkaren (mindre roligt). Tror jag tänker stanna en vecka eller så.

Hur förbereder du dig för vintern? Bunkrar upp med torkad svamp i glasburkar, bär i frysen och örter för te på tork i taket.

 

 

Publicerad 22.09.2016 kl. 19:00

en bildserie, två utställningar

 

 

För en vecka sedan öppnade utställningen 'Identity Matters' i Tartu och i onsdags öppnade vår första klassutställning på ett av skolans gallerier, Monitor.

Det slumpade sig så att jag ställde ut mitt arkiv projekt även på Monitor, hade egentligen velat ha lite flera bilder men ftersom det blev tight med utrymme fick det duga såhär. Så nu hänger samma projekt monterade på lite olika vis på två olika utställningar.

 

 

 

Fotokunsti näituse avamine Aparaaditehases

foto Eva Toome / Soome Instituut

Såhär ser det ut i Tartu..

 

 

sclerosis lateralis amyotrophica, mitä jäi jäljelle at Galleri Monitor Valand Academy

foto Pelle Kronestedt

.. och såhär i Göteborg.

 

Verkar för övrigt som om vårt boende trassel håller på att redas ut, äntligen. Till råga på allt blev jag dessutom i tisdags sjuk efter all hässäkkä den senaste en och halv veckan. Min kropp är så otroligt dålig på att hantera stress (en bra grej det i och för sig) så har spenderat hela onsdgagen och torsdagen i ett dvalliknande tillstånd. Idag har det börjat ge med sig men har fortfarande feber så kommer inte delta i någon undervisning förräns på måndag.

 

 

 

 

Publicerad 09.09.2016 kl. 09:52

 

 
 
mitt namn är fia linnéa emelie.
studerar för tillfället konst med inriktning på fotografi vid
Akademin Valand i Göteborg.
 
vurmar för gamla skogar, havet,
valar och stjärnhimlen.
sysslar även med skateboardåkning,
yoga, och matlagning
 
 
intresserad av ett samarbete? ☟