2016, dom fyra första månaderna

 

Sista veckan i december brukar involvera summeringar av det gågna året men eftersom jag inte ville lägga allt i ett inlägg kommer denna grej att komma i tre akter.

Här är den första.

tammihelmi

januari

☞ Inmudigade vintern så mycket en bara orkade och var ute nästan varenda vaken minut. J stannade kvar i Finland för att jobba och jag åkte tillbaka till Sverige, vilket var jobbigt.

☞ Skickade till sist in mitt ansökningsmaterial till min nuvarande skola. Var så otroligt lättad över att det hela var över men samtidigt livrädd för hur mina arbeten skulle bemötas. Nåväl, det gick ju bra till slut.

 

februari

☞ Åkte hem igen på sportlov och mös med J och nya familjemedlemmen Agda. 

☞ Spenderade en dag i Helsingfors med J, vi gick på Ai Wei Weis utställning på HAM och sedan på pizza på piece and live med Astrid och hennes Ari.

☞ Njöt av att solen kom tillbaka mer och mer och var lätt ambivalent gemtemot att vara hemma. Samtidigt som det var så himla skönt och mysigt kändes det konstant lite skavigt.

 

maalishuhti

mars

☞ I mitten av månaden drog jag en workshop för min klass i pinhole fotografering.

☞ Ett av sovrumsfönstren vette mot öster och allt eftersom våren framgick blev skymningarna allt mer magiska.

☞ Sedan åkte vi hem igen för att fira påsk. Jag passade på att rulla svin mycket bräde och lärde mig lite nytt.

 

april

☞ Men sedan kom april med knopp i håret och vi styrde kosan mot västkusten eftersom jag skulle gå på antagningsintervju. Jag läste denna briljanta essä om fotografi och odlade avokadon.

☞ Småningom blev det verkligen varmare och kring valborg luktade hela byn körsbärsblom. Vi promenerade väldigt mycket och insöp den småländska våren som kom lite lite tidigare än man är van vid hemifrån.

☞ Sedan nalkades den första examensutställningen och vi printade bilder, J byggde fantastiska ramar och vi monterade tillsammans. Jag känner mig så lyckligt lottad över att kunna dela mina projekt rent praktiskt med någon som jag älskar så himmelens mycket.

 

 

 

Publicerad 27.12.2016 kl. 11:20

första hösten i göteborg del ett: botaniska trädgården

 

I tisdags framkallade jag en rulle småbildsfilm som under hösten varit laddad i en av mina  kameror. Rullen bestod av dagboksbilder från och med oktober denna höst och här nedan kommer första delen men som egentligen var den sista delen på filmen.

För drygt en vecka sedan, lite på, besökte vi botaniska trädgården en dag då jag hade individuella studier och inte behövde vara i skolan.

Vi bor inte särskilt långt från botaniska, bara tvärs genom slottskogen så är man framme. Det visade sig vara en ypperlig dag att besöka växthuset på då det knappt var några människor där över huvudtaget. Vi kikar!

Bothanical gardens part 1

 

Bothanical gardens part 7

Vi hade med oss te i en termos och satte oss på en bänk mitt i det hela för att insupa grönskan. Växten uppe i högra hörnet är ett kaffeträd som var enorm och dessutom bar frukt.

Bothanical gardens part 5

Ett rum var tillägnat köttätande växter, vilket var fascinerande tyckte vi.

Bothanical gardens part 2

 

Bothanical gardens part 6

Alltså en av mina största önskningar är att kunna få bo såhär med bara en säng under någon buske och ett bord med stolar under ett träd.

Bothanical gardens part 3

 

I växthuset finns öven det största kakaoträdet jag någonsin stött på. Trädet gör ett vetenskapligt sammarbete tillsammans med chalmers, som är den tekniska institutionen på göteborgs universitet. Kakaoträd är så hurja fina, detta bärde dessutom massor av frukt.

Bothanical gardens part 4

Hit kommer vi sannerligen att komma igen.

 

Publicerad 16.12.2016 kl. 13:32

Ett fotografi från en vår år tvåtusenfjorton

 

roten

 

För drygt två och ett halvt år sedan var jag på en veckolång residency på konstnärskollektivet Not Quite i Fengersfors. Drygt två veckor senare befann jag mig på en ny residency på Trükimuuseum i Tartu, där utställningen 'Identity Mattres' först såg dagens ljus tidigare i höstas. I Tartu lärde jag mig en väldigt intressant metod att göra bilder på, nämligen cyanotypier. Gubben som lärde mig metoden är en gammal räv vid namn Kalju, han kunde knappt engelska men vi förstod varandra ändå. Jag är fortfarande idag så tacksam över att han lärde mig den här metoden.

Jag har inte använt mig av denna metod sedan projektet 'Tales from the woods' som jag gjorde i samband med de olika residencyna, men efter att ha haft handledning med en av masterstudenterna på skolan blev jag lite intresserad att kanske involvera det i projektet jag just nu håller på med. Vi får se.

Vad tycker du, ger den här metoden ett intressant uttryck? Är tacksam för all form av respons.

 

 

Publicerad 10.12.2016 kl. 15:45

lägesrapport

 

 

meri

 

Veckorna bara springer iväg för en. Förra helgen besökte fantastiska Bella oss i tre långa dagar (klick!) och om mindre än två veckor är vi tillbaka i moderlandet igen för att fira jul. Här borta jobbar jag på med projektet som tillsvidare fått namnet 'meri'. Fick bekräftat förra veckan att jag i slutet av maj inkommande vår ska få ställa ut projektet på ett av skolans gallerier i en solo utställning. Är om möjligt ännu mer peppad på att gräva ner mig i projektet.

Annars så myser vi mest med matlagning, planet earth 2 och en massa yoga.

 

 

 

 

Publicerad 05.12.2016 kl. 11:53

ett icke materialistiskt julklappstips

 

Jag brukar inte vara den personen som önskar mig saker, varken julklappar eller föelsedagspresenter.

Mest handlar det ju om hela den här konsumptionshysterin som vi just träder in i. För det andra så tycker jag redan att jag har för mycket materiella ting.

Det är inte det att jag inte tycker om att få presenter, vem gör inte det? Jag tycker själv också väldigt mycket om att ge bort gåvor. Men på något vis har jag helt kommit bort från det där med önskan av materiella ting. Nu händer det ju nog att en ändå får en klapp eller två av dom närmsta vännerna och släktingarna, och då brukar det oftast vara ett par raggsockor eller ätbara ting som typ te. Den typer av gåvor uppskattar en alltid.

Men för ungefär en månad sedan fick jag ett mail från finska greenpeace.

Det är nämigen så att de finska skogarna är under hot från regeringen som vill "stabilisera ekonomin" genom att massaverka skogarna i Finland. Detta skulle även betyda att naturskogar och skyddade områden är under hot.

Ända sen i somras har det varit väldigt mycket uppståndelse kring det här, namninsamlingar emot den nya skogsreformen har samlats in och lämnats till riksdagen utan resultat. Här kan man läsa mera om reformen och vad det innebär för de olika ekosystemen (klick!). Värst är det i södra Finland där bara 3% av skogarna är skyddade.

Så vad man kan göra för att understöda greenpeace's arbete att skydda det finska skogarna är helt enkelt genom att donera en slant.

Och nu kommer vi till det fina. Du kan även donera i någon annans namn. En perfekt klapp för både dig själv, den du ger den åt och framför allt de finska skogarna.

 

 

Jag valde att ge min julklapp till min bortgångne far. Min pappa var väldigt hängiven miljöfrågor och älskade att vara ute i skogen.

Så tips om du tänker ge bort en julklapp i år, ge bort någonting som verkligen betyder något. Vi lever redan i en allt för materialistisk värld där våra konsumptionsvanor påverkar miljön negativt väldigt mycket. Jag lovar att du dessutom mår bra av att donera en slant till miljön, jag gjorde i allafall det.

 

 

Publicerad 01.12.2016 kl. 10:35

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
mitt namn är fia linnéa emelie.
 
studerar för tillfället konst med inriktning på
fotografi vid Akademin Valand i Göteborg.
 
vurmar för täta skogar, havet och stjärnhimlen.
sysslar även med skateboardåkning, matlagning
och yoga
 
 
intresserad av ett samarbete? ☟