mitten av februari, en diptyk och en lägesrapport

'meri' diptyken

En diptyk från projektet 'meri' som agerade test i höstas då jag klurade ut vilken metod jag skulle använda mig av i projektet. Denna metod förkastades.

 

Så har halva februari i princip gått och snart når månaden sitt slut.

I torsdags fyllde jag år och vaknade med snötäckta gator utanför fönstret och flingor som sakta singlade ner från himlen. Spenderade dagen med att bjuda mig själv på fika, köpte en affisch och under aftonen bjöd vi över magnifika vänner på vietnamesiska vårrullar.

Vad som annat skett under den senaste månaden är bland annat detta:

☛ Har skickat offerter till diverse inramningsaffärer gällande glas

☛ Har skrivit en dikt som kommer vara en del av projektet. Ska i veckan spela in den och nästa måndag framföra den för min handledare.

☛ Vi fick ett fint erbjudande gällande matbloggen så inom en snar framtid kommer det ske lite omvälvande saker. Meddelar såklart omgående då detta sker.

☛ Har åkt lite bräde också. Känner att jag är extremt pepp på våren och att rulla runt i skateparkerna. Funderar lite kring om en kanske skulle börja skriva/uppdatera lite mera aktivt om den grejen här. Vad tycker ni vore det intressant?

☛ Har påbörjat en ny kurs i skolan och är super entusiastisk. Ska under våren göra ett projekt under kursens gång vilket jag anknytit till det "stora" projektet så förhoppningsvis kommer jag kunna använda mig av det jag skapar under kursen i projektet.

☛ Har yogat en massa också såklart. Har börjat avancera sakta mak och lär mig nya, knepigare asanas.

 

Typ så. I övrigt så har gatorna börjat bli torra och solen lyser ner på Göteborg allt oftare och det känns som om våren verkligen är runt hörnet.

 

 

Publicerad 13.02.2017 kl. 15:24

planerings fasen, vad hände sen?

 

Är tillbaka på västkusten efter ett skönt, och lite för kort, jullov hemma i Finland. Trots att jag var hemma i tjugufyra dagar och hann med både skogspromenader, snö och vinter, brädåkning och mys så kändes det ändå som om vardagen kom emot lite för snabbt.

Men jag misströstar inte.

Det är skönt att vara tillbaka i det andra hemmet och rutiner igen. På skolan inleder vi terminen med kritikklasser och ram workshops i träverkstaden. Förutom skola så passade vi på att ta oss ut till öarna i lördags för långpromenad i kargt landskap bland kala klippor.

Jag ser fram emot våren något vettlöst faktiskt. Under dom kommande fyra månaderna ska jag försöka sammanställa, obs inte färdigställa, lite bilder från projektet jag sysslar med just nu. Det är nämligen så att i slutet av våren kommer jag ställa ut bilder/alster på inte mindre än tre olika utställningar.

Är orimligt pepp på detta, ska bli så kiva.

I övrigt känns den här bloggen/dagboken rätt så tung just nu och jag känner snarare någon form av ambivalens och skav gemtemot den varje gång jag klickar in mig istället för att känna mig glad/inspirerad.

Så kan det vara ibland.

Med det känner jag att jag kommer behöva en paus härifrån på obestämd tid. Jag kommer nog att uppdatera hur det går med uställningarna och så, men just nu känns det som om jag inte kommer skriva särskilt mycket mera utöver det.

Så det om det.

Om man ändå mot förmodan känner att man vill ha lite koll på vad jag sysslar med kan man kika in mitt instagram konto ☞ KLICK

Ha det gött! Njut av vintern och kanske vi ses på andra sidan våren.

 

 

Publicerad 15.01.2017 kl. 15:10

havet

 

 

 

vattnet

 

klippan

 

 

 

Slit och släng bilder som kommit till då jag mätt ljuset till den analoga kameran. Ibland blir det bättre, ibland sämre. Dessa två tyckte jag hemskt mycket om dock.

 

 

 

Publicerad 03.01.2017 kl. 16:09

november och december

 

Nu mitt i allt kaos kring årsresumérna tänkte jag istället berätta om hur dom två sista månaderna av året såg ut för mig i sin helhelt.

 

november

marras1

✶ Månadens första helg spenderade vi hemma i Finland och världen var vit och krispig.

✶ Väl tillbaka i Göteborg lagade vi glutenfri samt vegansk pizza en fredag kväll.

✶ Och slottskogen var fortfarande klädd i höstskrud.

✶ Förevigade en bra hårdag.

✶ Och köpte mig en höstpresent, nämligen: Lewis Carols 'The hunting of the snark' illustrerad av Tove Jansson. Fick höra av kassören på muséshopen att det i vår kommer öppna en Tove Jansson utställning på konsthallen, är superpepp på detta.

✶ Hade hand om Ratata's instagram konto under sista veckan i månaden, förevigade bland annat ett jobbuppdrag för Studentbladet.

 

marras2

✶ På skolan förberedde vi för öppet hus.

✶ Och sen kom bästa Bella (KLICK!) till Göteborg! Har saknat henne så mycket så det var supermysigt att ha en långhelg tillsammans med henne.

✶ Jag ställde ut två bilder under öppet hus på ett av skolans gallerier. För övrigt hade jag handledning med (en del av öppet hus program punkter är att personer som vill söka till skolan kan få personlig handledning av lärare och studenter) två nya Gamlebyare. Ena tjejen, Ida, kommer från Finland och studerar nu i Gamleby på Gestaltande Fotografi. Som pricken över iet bor hon dessutom i mitt gamla rum. Hon är så himla mysig.

✶ En sak vi gjorde då Bella var i stan var att besöka Naturhistoriska muséet. Vi gick där i flera timmar och oade och aade över det mesta. De har några valskelett där, en uppstoppad valrsoss samt en uppstoppad afrikansk elefant (har seriöst inte kunnat begripa att dessa djur faktist är ENORMA) plus en massa annat. Avdelningen med koraller och snäckor hörde till en av favoriterna.

✶ Tre underbara människor i Slottskogen på promenad.

✶ Sedan blev det första advent och vi invigde vår nya julstjärna.

 

december

joulu1

✶ Det blev ny månad och jag spenderade lediga timmar med olika examinations uppgifter samtidigt som jag lyssnade på denna underbara då han knäppte på gitarren han just renoverat.

✶ Visdomsord jag fick av Malena en kväll då vi firade sjölvständighet hemma hos henne. Har länge spanat efter denna tarra och blev så glad då jag fick en.

✶ Vi åkte ut till skärgården en förmiddag för att fotografera lite till projektet. Ljuset där ute var helt magisk och då vi kom fram låg en tjock dimma över havet som sedan bleknade i takt med att solen kom fram.

✶ Sedan bar det av hemåt mot moderlandet. Förevigade en frukost, kanel- och banansmoothie.

✶ Åkte till Åbo för att umåg med min Famu. Vi lagade middag tillsammans, drack vin och glögg och pratade in till småtimmarna. Famus hem är fullproppat med gamla möbler och arvegods och jag sover alltid på den där gröna soffan när jag är där. Porträttet ovanför föreställer Famus mamma (flickan i blått), mammans syster samt deras mamma Manja som dog i spanska sjukan då hon var bara 27 år gammal. Tavlan till vänster, den med kokkon, är målad av min släkting Viktor Westerholm.

✶ Passade på att besöka Pappa när vi ändå var i knutarna. Plockade en bukett av lingonris och ljung i skogen och sen tände vi ett ljus. Precis bredvid familjegraven ligger detta hus som är mitt drömhus. Önskar så att jag kunde montera ner det, flytta på det och bygga upp det igen.

 

joulu2

✶ Annars har jullovet förlöpt i stilla ro, vilket varit skönt. Att varva stadspuls med stillheten från naturen känns om möjligt ännu mer nödvändigt nu när man inte bor heltid på vischan. 

✶ En dag traskade vi genom skogen till en av de större insjöarna här i närheten. Isen låg spegelblank över sjön.

✶ Och denna alltså, tänk att jag fått spendera ännu ett år med den här fantastiska människan. Är så otroligt tacksam över detta faktum.

✶ Två dagar innan nyårsafton åkte vi in till Helsingfors och medans J åkte till Böle för att klättra promenerade jag till femkanten för fuffens.

✶ Har rullat bräde också, såklart, i favoritrampen.

✶ Och sedan kom årets sista dag. Marinerade auberginer halva dagen som sedan sektes i grillpanna. Hade kanske den mysigaste nyårsaftonen på länge. Vi lagade massor av god mat hemma hos min mamma, som varit på jobb under julen, spelade spel, drack rötjut och groggar och bara njöt av varandras sällskap. Dagen efter vaknade vi utan minsta tillstymmelse till bakfylla vilket var otroligt skönt och kändes som en lättnad. Känns som om det nya året fått en bra start.

 

 

 

Publicerad 01.01.2017 kl. 14:01

2016, maj och juni, juli och augusti

 

Vi fortsätter årsresumén, på tur står sommarmånaderna.

 

toukokesä

maj

☞ Vi golvades av sommarvärme och Bella (KLICK!) och jag förlöpte dagarna på gräsmattan under det enorma körsbärsträdet som växte utanför fönstret. Åt grape och mango sorbet, lyssnade på musik och talade i timmar.

☞ Så kom antagningsbeskedet från skolan och jag gjorde kullerbyttor, stod på huvudet och nöp mig i armen typ hela tiden för att intala mig själv att det faktiskt var verklighet och inte dröm.

☞ Och slutligen så packade vi ner utställningen och flyttade den upp till Stockholm och Galleri Axel på Södermalm. Mina finaste kom över och vi hängde i Humlegården och drack öl i solskenet.

 

juni

☞ Första helgen i juni ordnade vi skateworkshopen som tidigare år. Det blev en helg med mycket skoj och mycket röj både utomhus och inomhus.

☞ Sedan åkte jg tillbaka till Gamleby för sista gången. Packade ihop rummet sakta men säkert och så småningom kom den sista natten och det var en gnutta vemodigt. Men följande dag, på avslutningsdagen, fick jag ett stipendium i form av en bokpremie från skolan och J mötte mig med alkoholfri skumppa och blommor från hans mammas trädgård.

☞ Och så började sommaren sådär på allvar. Nätterna var ljusa och vi gjorde hemmet så mysigt som möjligt.

 

heinäelo

juli

☞ Det tog länge men så äntligen kom sommarvärmen, om en bara för en stund, och vi spenderade våra lediga dagar vid havet med böcker och vattenmloner.

☞ I mitten av månaden öppnades min pop-up utställning 'werifesteria' på kronomagasinet och löpte månaden ut.

☞ En hel del brädåkning hann vid med under sommaren också.

 

augusti

☞ I början av månaden packade vi bilen och körde över åbolands skärgård och hamnade på Houtskär, där mina syskons mamma är uppvuxen. Jag har som barn spenderat väldigt mycket tid på den ön och efter en nio års paus tänkte jag att nä nu är det dags att återvända. Vi badade bastu med mina syskon, åkte båt och gick på marinmuséum, rafistulerade i mommons grönsaksland och åt goda middagar.

☞ Hade kvalitetstid med min äldstabästavän i Fiskars i mitten av månaden. Vi åt lunch, gick på utställningar och fikade i den gemytliga bruksmiljön. Saknar na nå otroligt.

☞ Och sedan, i slutet av augusti, började jag på min nya skola. Jag trivs så otroligt bra där och det är så fint att känna att detta inte är en ettårig folkis utan faktist en kandidat utbildning. Helt gälit.

 

 

 

Publicerad 28.12.2016 kl. 14:25

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
mitt namn är fia linnéa emelie.
 
studerar för tillfället konst med inriktning på
fotografi vid Akademin Valand i Göteborg.
 
vurmar för täta skogar, havet och stjärnhimlen.
sysslar även med skateboardåkning, matlagning
och yoga
 
 
intresserad av ett samarbete? ☟