första hösten i göteborg del ett: botaniska trädgården

 

I tisdags framkallade jag en rulle småbildsfilm som under hösten varit laddad i en av mina  kameror. Rullen bestod av dagboksbilder från och med oktober denna höst och här nedan kommer första delen men som egentligen var den sista delen på filmen.

För drygt en vecka sedan, lite på, besökte vi botaniska trädgården en dag då jag hade individuella studier och inte behövde vara i skolan.

Vi bor inte särskilt långt från botaniska, bara tvärs genom slottskogen så är man framme. Det visade sig vara en ypperlig dag att besöka växthuset på då det knappt var några människor där över huvudtaget. Vi kikar!

Bothanical gardens part 1

 

Bothanical gardens part 7

Vi hade med oss te i en termos och satte oss på en bänk mitt i det hela för att insupa grönskan. Växten uppe i högra hörnet är ett kaffeträd som var enorm och dessutom bar frukt.

Bothanical gardens part 5

Ett rum var tillägnat köttätande växter, vilket var fascinerande tyckte vi.

Bothanical gardens part 2

 

Bothanical gardens part 6

Alltså en av mina största önskningar är att kunna få bo såhär med bara en säng under någon buske och ett bord med stolar under ett träd.

Bothanical gardens part 3

 

I växthuset finns öven det största kakaoträdet jag någonsin stött på. Trädet gör ett vetenskapligt sammarbete tillsammans med chalmers, som är den tekniska institutionen på göteborgs universitet. Kakaoträd är så hurja fina, detta bärde dessutom massor av frukt.

Bothanical gardens part 4

Hit kommer vi sannerligen att komma igen.

 

Publicerad 16.12.2016 kl. 13:32

Ett fotografi från en vår år tvåtusenfjorton

 

roten

 

För drygt två och ett halvt år sedan var jag på en veckolång residency på konstnärskollektivet Not Quite i Fengersfors. Drygt två veckor senare befann jag mig på en ny residency på Trükimuuseum i Tartu, där utställningen 'Identity Mattres' först såg dagens ljus tidigare i höstas. I Tartu lärde jag mig en väldigt intressant metod att göra bilder på, nämligen cyanotypier. Gubben som lärde mig metoden är en gammal räv vid namn Kalju, han kunde knappt engelska men vi förstod varandra ändå. Jag är fortfarande idag så tacksam över att han lärde mig den här metoden.

Jag har inte använt mig av denna metod sedan projektet 'Tales from the woods' som jag gjorde i samband med de olika residencyna, men efter att ha haft handledning med en av masterstudenterna på skolan blev jag lite intresserad att kanske involvera det i projektet jag just nu håller på med. Vi får se.

Vad tycker du, ger den här metoden ett intressant uttryck? Är tacksam för all form av respons.

 

 

Publicerad 10.12.2016 kl. 15:45

lägesrapport

 

 

meri

 

Veckorna bara springer iväg för en. Förra helgen besökte fantastiska Bella oss i tre långa dagar (klick!) och om mindre än två veckor är vi tillbaka i moderlandet igen för att fira jul. Här borta jobbar jag på med projektet som tillsvidare fått namnet 'meri'. Fick bekräftat förra veckan att jag i slutet av maj inkommande vår ska få ställa ut projektet på ett av skolans gallerier i en solo utställning. Är om möjligt ännu mer peppad på att gräva ner mig i projektet.

Annars så myser vi mest med matlagning, planet earth 2 och en massa yoga.

 

 

 

 

Publicerad 05.12.2016 kl. 11:53

ett icke materialistiskt julklappstips

 

Jag brukar inte vara den personen som önskar mig saker, varken julklappar eller föelsedagspresenter.

Mest handlar det ju om hela den här konsumptionshysterin som vi just träder in i. För det andra så tycker jag redan att jag har för mycket materiella ting.

Det är inte det att jag inte tycker om att få presenter, vem gör inte det? Jag tycker själv också väldigt mycket om att ge bort gåvor. Men på något vis har jag helt kommit bort från det där med önskan av materiella ting. Nu händer det ju nog att en ändå får en klapp eller två av dom närmsta vännerna och släktingarna, och då brukar det oftast vara ett par raggsockor eller ätbara ting som typ te. Den typer av gåvor uppskattar en alltid.

Men för ungefär en månad sedan fick jag ett mail från finska greenpeace.

Det är nämigen så att de finska skogarna är under hot från regeringen som vill "stabilisera ekonomin" genom att massaverka skogarna i Finland. Detta skulle även betyda att naturskogar och skyddade områden är under hot.

Ända sen i somras har det varit väldigt mycket uppståndelse kring det här, namninsamlingar emot den nya skogsreformen har samlats in och lämnats till riksdagen utan resultat. Här kan man läsa mera om reformen och vad det innebär för de olika ekosystemen (klick!). Värst är det i södra Finland där bara 3% av skogarna är skyddade.

Så vad man kan göra för att understöda greenpeace's arbete att skydda det finska skogarna är helt enkelt genom att donera en slant.

Och nu kommer vi till det fina. Du kan även donera i någon annans namn. En perfekt klapp för både dig själv, den du ger den åt och framför allt de finska skogarna.

 

 

Jag valde att ge min julklapp till min bortgångne far. Min pappa var väldigt hängiven miljöfrågor och älskade att vara ute i skogen.

Så tips om du tänker ge bort en julklapp i år, ge bort någonting som verkligen betyder något. Vi lever redan i en allt för materialistisk värld där våra konsumptionsvanor påverkar miljön negativt väldigt mycket. Jag lovar att du dessutom mår bra av att donera en slant till miljön, jag gjorde i allafall det.

 

 

Publicerad 01.12.2016 kl. 10:35

en lista om vintern

 

reed part 1, january 2015

Vad tycker du om vintern?

Fullkomligt älskar vintern. En vargavinter trivs jag allra mest med, men om vintern regnar bort och är bara mörk har jag lätt för att börja må lite dåligt.

Hur kommer du se ut i vinter?

Mitt favoritplagg är ju tjocka stickade tröjor så jag kommer kombinera det med tightea eko jeans som fina Hanna (klick!) sydde in åt mig eller tjocka strumppisar. Ska väll även glida runt i min nya varma filtrock som jag köpte på beyond retro förra veckan.

 

6x7 rimfrost, december 2012

Snö och -20 grader eller snöfritt och +10 grader?

Massor av snö och -20, såklart. Vi lever ändå inte långt från polarcirkeln så tycker snöfritt och +10 bara är deppigt och jäkligt onaturligt på något vis.

Några särskilda planer för din blogg i vinter?

Nej, jag styr aldrig upp min blogg vare sig det är sommar eller vinter, vår eller höst.

 

magic winter light, december 2014

Vad gör du för att få upp värmen när det är iskallt ute?

Myser i flera lager stickade strumpor, tjocka tröjor och dricker guldmjölk, läser e bok eller myser med glögg och brädspel.

Berätta om ditt bästa vinterminne.

När jag var liten spenderade vi ett nyår hos mina syskons föräldrahem på Houtskär i Åbolands skärgård. Det var svinmycket snö och superkallt och min Famu körde ända från Åbo och överaskade oss totalt. Vi badade bastu och hoppade i snödrivor, gick långa promenader iklädda så mycket kläder att en kände sig som en pingvin.

För några år sedan då det var vargavinter hällde vi, jag och J, upp te i en termos och gick en långpromenad på isen runt ramsholmen och högholmen i Ekenäs. Vi satte oss i snön och lyfte nunorna mot solen och samlade på oss dom första fräknarna för det året och drack te.

Nämn fyra saker du vill göra i vinter.

Gå promenader på isen och i skogen, yoga och meditera, åka skateboard och mysa tillsammans med min man.

 

oaks, december 2014

Nämn kultur du planerar att konsumera inom de närmaste månaderna.

Konst i alla dess former, blir väll så när man går på konstskola antar jag.

Vad vill du att ska vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra vintern?

Vill att vintern ska stanna längre och inte regna bort.

 

 

Publicerad 17.11.2016 kl. 13:45

 

 
 
mitt namn är fia linnéa emelie.
studerar för tillfället konst med inriktning på fotografi vid
Akademin Valand i Göteborg.
 
vurmar för gamla skogar, havet,
valar och stjärnhimlen.
sysslar även med skateboardåkning,
yoga, och matlagning
 
 
intresserad av ett samarbete? ☟