Brännö, may 2017

Brännö, maj 2017

 

3 saker jag ser fram emot

☽ hösten i Göteborg

☽ vår klassresa till Oslo i samband med ett sammarbete vi gör med Oslo Fotokonstskule

☽ simma bland tångruskor från kala klippor på västkusten

 

3 saker jag tycker om

☽ Jarkko

☽ matlagning

☽ att åka rullbräde

 

lingonberries, may 2017

maj 2017

 

3 saker jag inte tycker om

☽ arroganta, nonchalanta människor

☽ hur politiken trasslar till miljön på så många olika sätt

☽ ärtsoppa

 

3 saker jag vill

☽ resa nånstans, gärna medelhavet

☽ komma tillbaka in i min yoga rutin

☽ framkalla film som jag fotograferat under sommaren

 

unikko

Stora Ängesön, juni 2015

 

3 saker jag önskar mig

☽ att människan började ta mera hänsyn till planeten

☽ en glassmaskin

☽ åka och surfa

 

3 saker jag blir lugn av

☽ meditera

☽ promenera i skogen

☽ läsa

 

lake, august 2013

augusti 2013

 

3 saker jag borde

☽ betala räkning

☽ lägga in ett stipendie på mitt konto

☽ blogga mera mat

 

3 saker jag kan

☽ åka skateboard

☽ laga mat

☽ memorera långa texter utantill

 

3 saker jag inte kan

☽ stå på händer utan stöd

☽ förklara sjukrelaterade grejer på finska

☽ komplicerad matematik

 

pumpkins, may 2017

pumpor, maj 2017

 

3 saker jag ofta pratar om

☽ miljö relaterade frågor

☽ skateboardåkning

☽ kunst

 

3 saker jag blir stressad av

☽ för mycket människor på en gång

☽ pengaångest

☽ att miljön är så försummad

 

3 saker jag ska göra i veckan

☽ sätta in stipendium på konto

☽ laga vegansk tapas

☽ åka skateboard

 

 

Publicerad 19.07.2017 kl. 11:36

tre glimtar från Göteborg

 

 

taivas

 

skuggspel

 

rummet

 

Jag har seriöst inte den blekaste aning om vad jag ska ta mig till med den här dagboken som ju kallas blogg. Samtidigt som jag brottas med att vilja lämna den helt åt sitt öde tycks jag ändå inte riktigt kunna slita mig härifrån.

Nåväl, en får väll gå på känsla antar jag.

En tredjedel av sommaren har gått och värmen lyser med sin frånvaro. Enligt Ilmatieteenlaitos var juni kallare än vanligt. Just nu samlar/skapar jag material till två projekt som är på hälft, men jag fotograferar också utöver det lite småbild som ska framkallas i slutet av augusti då jag är tillbaka på skolan.

På fredag åker jag in till Helsingfors för att hänga med Astrid. Vi har tänkt åka rullbräde, dricka cava och beta av allt vad som skett i våra liv sen vi senast sågs i november. På tiden att vi ses.

Ovan tre stycken bilder från slutet av våren. En från vårt sovrumsfönster, två från vårt sovrum.

 

 

Publicerad 04.07.2017 kl. 20:44

kom med på kurs i alternativ fotografering!

 

 

Om du är intresserad av alternativ fotografering, gamla fototekniker, fotohistoria och att bygga egna kameror, kom med på kurs!

I mitten av augusti drar jag två olika kurser på Västra Nylands Folkhögskola, cyanotypi och pinhole fotografi! Vi kommer att göra både fotogram och fotografier i kursen cyanotypi, och i pinhole kursen kommer vi bygga egna kameror och fotografera med dem.

Mera information till bägge kurser hittar du här ☛ KLICK och här ☛ KLICK.

Hoppas vi ses!

 

 

Publicerad 01.07.2017 kl. 13:03

när vi åkte till havet

 

Under den sista helgen i maj fick vi finbesök av mina syskon och deras mor. Jag visade dem mina favorit ställen i Göteborg och dagen innan dom skulle åka tog vi spårvagnen och en båt ut till skärgården.

 

meri

 

Vi hade med oss picknick och gick längst ut på ön där vi slog oss ner och vilade på solvarma klippor, åt frukt och beundrade utsikten. Vi drog in den salta luften från havet och renade våra lungor från stadens damm.

 

vassen

 

Efter en dryg timme fick vi nog av snålblåst och saltstänk från argsinta vågor så vi begav oss vidare mot en av öns många stränder.

 

meri

 

Vi samlade snäckor och plockade upp de med de djupaste färgerna eller galnaste formen.

 

tångruskor

 

Min syster och jag simmade och längs med benen simmade små små flundror. Vi vadade ut till ett skär och stötte på krabbor på vägen vilket var väldigt exotiskt för min syster.

 

meri

 

Nästan sex timmar flög iväg i långsam takt och när magarna började kurra satte vi oss på båten och den sprängfyllda spårvagnen hemmåt.

 

 

Publicerad 19.06.2017 kl. 16:59

åtta bilder från våren i Göteborg

 

I början av förra veckan framkallade jag en filmrulle som jag påbörjade nångång i mitten av mars månad. Det blev 36 rutor som mest gav en inblick i vårt nya hem men även drygt tio bilder från förra helgens eskapader ute i skärgården med mina syskon och deras mamma, men de bilderna tar vi i ett annat skede.

 

änderna

 

Som vanligt har vi promenerat en hel del i Slottskogen. I mitten av mars besökte vi dammen där det bor både änder, knipor och ejdrar.

 

rhododendron

 

En av vägarna i Slottskogen är kantade med rhododendron som är höga som en våningshus. Denna rutt har varit obligatorisk för oss under vintermånaderna då rhododendron buskarna är gröna året om.

 

jarkko

 

I början av april flyttade vi till vår egna lägenhet som råkar vara världens finaste i ett gammalt landshövdningehus precis vid Mariaplan. Lägenheten har vitmålade trägolv och högt till tak och vi trivs så olidligt bra.

 

rummet

 

taivas

 

window view

 

Vyn utanför vårt köksfönster. I den lilla parken finns det kolonilådor. Just nu är dom fulla av rabarber, mangold, hallon och jordgubbar samt gräslök och andra kryddor. Det är något jag verkligen uppskattar med att bo i stan, att se att det finns folk som tar initiativ till sådant här viktigt.

 

jarkko

 

Filmen blev av någon anledning ljusskadad på vissa platser. Kameran har aldrig tidigare visat några tecken på detta, kanske jag har förvarat den för ljust under tiden jag haft en rulle i, men jag tycker om resultatet i alla fall. Om det är något som jag verkligen förälskat mig i under mitt första år på Valand så är det att ofamna slumpen.

 

skuggspel

 

Vår lägenhet ligger i söder läge så från drygt kl halv tolv på förmiddagen har vi sol prick hela dagen fram tills solen går ner.

 

Jag har beslutat mig för att försöka mig på att fotografera åtminstone två rullar film under sommaren. Jag har knappt forograferat alls med en "ordentlig" kamera sedan jag började på Valand så känner en viss iver för det igen. Dock känner jag att jag vill experimentera lite så har lite planer på att bygga ett eget filter av något slag för att få intressantare resultat på bilderna.

 

 

Om drygt en vecka åker vi till Finland. Vår juni vistelse i Göteborg blev inte så lång men vi kommer komma tillbaka destu tidigare i augusti istället. Ser fram emot att andas lite landeluft, promenera i skogen och kvällssimma i träsket.

 

 

 

 

Publicerad 04.06.2017 kl. 13:36

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
mitt namn är fia linnéa emelie.
 
studerar för tillfället konst med inriktning på
fotografi vid Akademin Valand i Göteborg.
 
vurmar för täta skogar, havet och stjärnhimlen.
sysslar även med skateboardåkning, matlagning
och yoga
 
 
intresserad av ett samarbete? ☟