lägesrapport

 

 

meri

 

Veckorna bara springer iväg för en. Förra helgen besökte fantastiska Bella oss i tre långa dagar (klick!) och om mindre än två veckor är vi tillbaka i moderlandet igen för att fira jul. Här borta jobbar jag på med projektet som tillsvidare fått namnet 'meri'. Fick bekräftat förra veckan att jag i slutet av maj inkommande vår ska få ställa ut projektet på ett av skolans gallerier i en solo utställning. Är om möjligt ännu mer peppad på att gräva ner mig i projektet.

Annars så myser vi mest med matlagning, planet earth 2 och en massa yoga.

 

 

 

 

Publicerad idag kl. 11:53

ett icke materialistiskt julklappstips

 

Jag brukar inte vara den personen som önskar mig saker, varken julklappar eller föelsedagspresenter.

Mest handlar det ju om hela den här konsumptionshysterin som vi just träder in i. För det andra så tycker jag redan att jag har för mycket materiella ting.

Det är inte det att jag inte tycker om att få presenter, vem gör inte det? Jag tycker själv också väldigt mycket om att ge bort gåvor. Men på något vis har jag helt kommit bort från det där med önskan av materiella ting. Nu händer det ju nog att en ändå får en klapp eller två av dom närmsta vännerna och släktingarna, och då brukar det oftast vara ett par raggsockor eller ätbara ting som typ te. Den typer av gåvor uppskattar en alltid.

Men för ungefär en månad sedan fick jag ett mail från finska greenpeace.

Det är nämigen så att de finska skogarna är under hot från regeringen som vill "stabilisera ekonomin" genom att massaverka skogarna i Finland. Detta skulle även betyda att naturskogar och skyddade områden är under hot.

Ända sen i somras har det varit väldigt mycket uppståndelse kring det här, namninsamlingar emot den nya skogsreformen har samlats in och lämnats till riksdagen utan resultat. Här kan man läsa mera om reformen och vad det innebär för de olika ekosystemen (klick!). Värst är det i södra Finland där bara 3% av skogarna är skyddade.

Så vad man kan göra för att understöda greenpeace's arbete att skydda det finska skogarna är helt enkelt genom att donera en slant.

Och nu kommer vi till det fina. Du kan även donera i någon annans namn. En perfekt klapp för både dig själv, den du ger den åt och framför allt de finska skogarna.

 

 

Jag valde att ge min julklapp till min bortgångne far. Min pappa var väldigt hängiven miljöfrågor och älskade att vara ute i skogen.

Så tips om du tänker ge bort en julklapp i år, ge bort någonting som verkligen betyder något. Vi lever redan i en allt för materialistisk värld där våra konsumptionsvanor påverkar miljön negativt väldigt mycket. Jag lovar att du dessutom mår bra av att donera en slant till miljön, jag gjorde i allafall det.

 

 

Publicerad 01.12.2016 kl. 10:35

en lista om vintern

 

reed part 1, january 2015

Vad tycker du om vintern?

Fullkomligt älskar vintern. En vargavinter trivs jag allra mest med, men om vintern regnar bort och är bara mörk har jag lätt för att börja må lite dåligt.

Hur kommer du se ut i vinter?

Mitt favoritplagg är ju tjocka stickade tröjor så jag kommer kombinera det med tightea eko jeans som fina Hanna (klick!) sydde in åt mig eller tjocka strumppisar. Ska väll även glida runt i min nya varma filtrock som jag köpte på beyond retro förra veckan.

 

6x7 rimfrost, december 2012

Snö och -20 grader eller snöfritt och +10 grader?

Massor av snö och -20, såklart. Vi lever ändå inte långt från polarcirkeln så tycker snöfritt och +10 bara är deppigt och jäkligt onaturligt på något vis.

Några särskilda planer för din blogg i vinter?

Nej, jag styr aldrig upp min blogg vare sig det är sommar eller vinter, vår eller höst.

 

magic winter light, december 2014

Vad gör du för att få upp värmen när det är iskallt ute?

Myser i flera lager stickade strumpor, tjocka tröjor och dricker guldmjölk, läser e bok eller myser med glögg och brädspel.

Berätta om ditt bästa vinterminne.

När jag var liten spenderade vi ett nyår hos mina syskons föräldrahem på Houtskär i Åbolands skärgård. Det var svinmycket snö och superkallt och min Famu körde ända från Åbo och överaskade oss totalt. Vi badade bastu och hoppade i snödrivor, gick långa promenader iklädda så mycket kläder att en kände sig som en pingvin.

För några år sedan då det var vargavinter hällde vi, jag och J, upp te i en termos och gick en långpromenad på isen runt ramsholmen och högholmen i Ekenäs. Vi satte oss i snön och lyfte nunorna mot solen och samlade på oss dom första fräknarna för det året och drack te.

Nämn fyra saker du vill göra i vinter.

Gå promenader på isen och i skogen, yoga och meditera, åka skateboard och mysa tillsammans med min man.

 

oaks, december 2014

Nämn kultur du planerar att konsumera inom de närmaste månaderna.

Konst i alla dess former, blir väll så när man går på konstskola antar jag.

Vad vill du att ska vara annorlunda denna vinter i jämförelse med förra vintern?

Vill att vintern ska stanna längre och inte regna bort.

 

 

Publicerad 17.11.2016 kl. 13:45

natten till allhelgona, första fredagen i november

 

4nov

 

✶ Fredagen den fjärde november då termometern visade under nollan med natten som övergick till allhelgona gick vi på 30 år hippa. Min äldsta bästa väns man fyllde nämligen år och detta firade vi in med en överaskningsfest och tema. Jag agerade fotograf och dokumenterade både med polaroid och digital kamera. Lite såhär såg den galna kvällen ut då vi dansade benen trötta till tre på natten.

 

Publicerad 13.11.2016 kl. 16:29

processen

kk

Just nu är jag mitt uppe i en process. En process som började gro i vårvintras men som legat i dvala fram tills i slutet av sommaren.

Eftersom jag är rätt så hemlighetsfull med vad jag håller på med, tänker att projektet ska leda till en utställning och eventuellt kanske något i tryckt format, så får det gärna mogna i frid och ro. Ni vet, den som väntar på något gott osv. osv.

Jag brukar aldrig vara den som direkt skyltar med projekten jag håller på med, däremot förklarar jag gärna för folk som kommer fram och frågar. Men den som följer mig på diverse sociala medier (läs, enbart instagram) kan kanske klura ut lite vad det handlar om. Jag ger er en ledtråd, nämligen denna kontaktkarta ☝.

Men som sagt så har jag just nu kommit in i ett flöde då jag känner en enorm skapar lust, vilket ju är svinbra för inkommande vecka är nämligen undervisningsfri vecka = minst två rullar + en hand full lumen negativ ska fotas och framkallas samt diverse platser ska besöka.

Är föresten tillbaka på västkusten efter en mysig vistelse hemma i moderlandet, dock önskar jag mig tillbaka på grund av all snö. Jag älskar snö.

 

 

Publicerad 09.11.2016 kl. 21:36

 
 
fia linnéa emelie, konststuderande med inriktning på fotografi i Göteborg.
 
vurmar för gamla skogar, havet, valar och stjärnhimlen. sysslar även med skateboardåkning, yoga och matlagning
 
 
intresserad av ett samarbete? ☟
 
 
 
 
 
 
 

 
 
 


 

 

 

matbloggen miilos memoarer

astridnanó vanessakoltrast

emily ida kulturvis

amanda i underlandetlinn annika

somewhere near hofgarten

grön i åbohäxbrygdannabella