torsdagsinspiration

 

sådant som inspirerar prick just nu:

- mörka, regniga höstkvällar

- varma knästrumpor

- fina kakel

- den här boken.

- altså det här huset och den där omgivningen!

- halloween nästa helg. när vi var små var halloween emmas och min bästa högtid. vi spökade alltid ut oss, lekte hemska lekar och försökte skrämma vettet ur folk.

- enkla, fina smycken.

 

Publicerad 23.10.2014 kl. 10:28

september skog

 

skogen, september 2014

ännu en från senaste svartvita rullen. med iso 125 i skymingsljus tvingades jag ha en slutartid på två sekunder, dessutom hade jag inget stativ med. resultatet blev förvånansvärt bra och mycket skarpare än jag hade väntat mig. dock satt jag ju på marken lutandes mot en stock med kameran i famnen, men i allafall.

igår hade jag en för mig lite annorlunda fotokeikka. jag skulle fotografera en 15årig flicka med downs syndrom, bilderna skulle till en artikel som publiceras i tidningen i slutet av veckan. flickan var ganska känslig och jag var rädd över att fotograferandet inte skulle gå bra, att hon skulle bli fientligt inställd till mig och min kamera. icke. hon visade dock inget större intresse för kameran (vilket gjorde att resultatet blev naturligt) förutom när slutaren hade gått och hon tittade upp, kikade rakt igenom linsen och in i ögat på mig. efter intervjun med hennes föräldrar visade flickan oss sitt rum, hon var jätteglad och så himla söt.

när hennes föräldrar berättade om hur det är att ha ett handikappat barn, hur det är att ha ett syskon som är lite annorlunda, kunde jag inte låta bli att relatera. visst, min lillebror är varken grovt handikappad eller har ett förståndshandikapp, men jag kände igen mig. min bror hade svårt att uttrycka sig verbalt väldigt länge, vilket gjorde till att han ganska ofta började gråta och skrika. det var svårt att förstå vad han ville och menade och det gjorde så ont inuti när han var så arg och lessen. så fort han fick diagnosen autism vidtogs åtgärder. han fick gå på rehabiliteringsläger, talterapi, besök hos neurologer osv. det tog länge innan han kunde prata ordentligt och fortfarande, trots att han är 12 år gammal, hör man att han är annorlunda.

dock har han kommit långt. varje gång jag träffar honom och får höra honom berätta och prata och prata, blir jag så himla stolt över honom. vi har tie års ålderskillnad och han har redan vuxit om mig på längden, han har större fötter än jarkko och har börjat få finnar. nu väntar jag med spänning på att få höra om tonårsproblem och allt vad puberteten innebär, vad kommer han studera efter grundskolan, hurdan kommer han att vara som vuxen. men jag är inte nojjig längre, jag tror nämligen att det kommer gå jättebra för honom.

 

Publicerad 21.10.2014 kl. 14:27

förmultning och några tankar

 

förmultning, october 2014

framkallade en film igår för första gången på ett bra tag. började på ett nytt projekt i början av förra månaden och under tisdagens fototripp med mbi kursen knäppte jag dom resterande 5 rutorna som fanns kvar på filmen.

bilden ovan föreställer en väldigt gammal rotvälta. en av dom bästa sakerna med hösten är att gå ut i naturen och känna lukten av förruttnelse. det luktar inte som komposten hemma utan mera fräscht, friskt liksom.

på tal om förruttnelse har jag funderat kring döden lite extra mycket det senaste halvåret. inte medvetet. det har bara blivit så. sen i början av året har vi vetat att min pappa är väldigt sjuk och kommer dö utav denna sjukdom. kanske snart, kanske senare. ingenting är säkert. i och med detta har tankar kring död dykt upp i mitt medvetande. helt naturligt, förstås. samtidigt som jag måste acceptera faktum vill jag hellst skjuta undan det ett litet tag till. att han är sjuk har jag redan accepterat för länge sen, men jag har så svårt att föreställa mig att han kanske (förhoppningsvis inte) inte längre finns om ska vi säga ett år. samtidigt förbereds man på vad som komma skall. det känns som om man kanske inte tar det riktigt lika hårt när man vetat ett bra tag att det skulle hända.

jag vet inte. man kan väl aldrig vara tillräkligt förberedd på en sådan sak?

 

 

 

Publicerad 09.10.2014 kl. 09:41

september

 

idag är det sista dagen på denna månad och lite såhär har september sett ut för min del.

en morgon i början av månaden var trädgården täckt av en tjock dimma. äpplena började så småningom mogna och grenarna blev bara tyngre och tyngre.

har spenderat tid i detta härliga hus, som vanligt. eftermiddagsljuset var särskilt vackert en dag.

en fredag hoppade jag på tåget och åkte mot åbo. spenderade helgen hos min bästaste partner in crime. vi drack kopiösa mängder färskpressad juice..

.. upptäckte staden och dess invånare..

.. och hus som påminde om isglass. hur fint är inte detta?

vaknade på söndag morgon i dom här lakanen. kände mig inte så värst foxy efter att ha kvällen innan trasslat runt som bara vad.

pelargoner!

väl hemma igen lade jag fem nya familjemedlemmar i vatten. min famu har två stycken pilea-växter i somvrummet och jag frågade i något skede om jag inte kunde få några skott. elefant öra tror jag visst att den här sorten heter.

september kvällar kan ju vara något av det vackraste. sommaren dröjer sig kvar ett litet tag till och samtidigt står hösten precis på tröskeln och väntar på att få komma.

har skördat i kryddlandet också. timjan, slätbladig persilja och mynta. myntan och timjanen torkades och det förstnämda kommer användas som te medans det andra hamnar i maten. persiljan åkte i frysen. vi har fryst in lite över 1kg persilja i år, ser redan framför mig hur mycket falafel vi kommer äta i vinter.

har dessutom redit ut några rastor på toppen av huvudet. tanken är väll att så småningom ha lite mera blandat hår. men ack, den där känslan när man kunde tvätta en liten del av hjässan och känna hur vartenda hårstrå stramades åt i hårbottnet.

har varit en sväng i helsingfors också. yrade runt, träffade två härliga och spenderade tid i skateparken. det var jag och ca 10 stycken småpojkar på scooters i parken. testade på en grej som jag inte gjort sen i somras och det satt fortfarande, blev så sjukt glad.

hemma igen har jag druckit hemkokad chai ur favoritmuggen..

.. och varit i svampskogen!

efter svampplockningen kokade vi te på trangian och insöp det galet härliga vädret på stranden.

efter några veckors fixande är våran hall dessutom klar! vi har målat om den, till en lite mörkare grå ton. fina har experimenterat med äggtempera och vi blev båda jättenöjda med resultatet!

nästsista dagen i månaden kokade vi purjopotatisgryta och inmundigade den tillsammans med färskt surdegsbröd.

 

 

Publicerad 30.09.2014 kl. 12:06

höstlistan

Beskriv din höst med tre ord. mysig, efterlängtad, kreativ


Vad är det bästa/sämsta med hösten? till det bästa hör skymning i eldiga färger, kopiösa mängder te och chassi, krispig höstluft, vackra naturen, svamp, morgonfrost, tända ljus. till det sämre hör regnperioder,  att där i november är det lite väl mörkt och att just den tiden av hösten varar allra längst.


 
Hur höstmyser du? massor av te, middagar och vin i sällskap, någon bra bok, långa frukostar.


Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier? ta många långa promenader, det är så häftigt att se hur naturen hastigt ändrar från grönt till rött till brunt till svart. svampplockning är ett måste, om man är intresserad alltså. besök vänner ofta.


Hur ser din höstoutfit ut? yllesockor, jeans eller strumppisar, randig långärmad eller en mönstrad kjol + något upptill, och så en grovt stickad tröja eller en mysig huppari till. vans.


Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter? jo lite grann, att ibland blir saker inte alls vad man räknat med.


Vad har du på TO-DO listan just nu? skörda sista kryddorna, plocka svamp, åka bräde, köpa hårfärg, måla hallen och införskaffa en helkroppsspegel och kanske en byrå.


Några tips på hur man botar höstdeppigheten? häng med vänner och hitta på roliga saker tillsammans t.ex. se en keikka, laga middag, dricka vin, dansa fötterna av sig. gå på museum med någon du tycker om. ät en massa bär och experimentera med nya maträtter och efterrätter.
 
Vilka serier rekommenderar du att följa? har inga serier över huvudtaget på lager, är ingen serietyp helt enkelt.


Vilka bloggar frossar du i för tillfället? typ dom i min bekantskapskrets, några finska och några svenska.


Vad är den höstigaste maträtten? mustiga (vegetariska) grytor, rotfrukter i alla möjliga former, äpplen i ugn med kanel. svamp i mängder, helst stekt i smör med lite färsk koriander.


Var hänger du helst under helgen? beror helt på! tycker hemskt mycket om att mysa till det riktigt rejält hemma, men tackar inte nej till en middag med eventuell dans heller.
 

Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden? sverige i oktober.


Hur förbereder du dig för vintern? stäckar frysen full med bär, kokar chutneys och samlar på mig tröjor och yllesockor.

 

källor: pinterest

 

Publicerad 17.09.2014 kl. 18:24

 

mitt namn är fia. jag är 22 år ung och har en förkärlek till djupa skogar, havet, valar och stjärnhimlen
 
jag är fotograf och använder mig mest utav analogt, både kino- och mellanformat, svartvitt eller färg. jag tycker också om att åka skateboard, resa, laga mat och läsa
 
min favoritfrukt är granatäpple, favoritbär blåbär och bästa färgen är skogsgrönt och djupblå. favortilukten är sommarregn och våt jord.
 
och så frilansar jag som fotograf för hbl.

 

kontakt

 
 
 
 lästa böcker 2014
 
haruki murakami, efter mörkrets inbrott
haruki murakami, sputnik älskling
haruki murakami, elefanten som gick upp i rök
tove jansson, sommarboken
tove jansson, trollvinter
tove jansson, kometjakten
tove jansson, muminpappans bravader berättade av honom själv
tove jansson, solstaden
tove jansson, trollkarlens hatt
tove jansson, sent i november
tuula karjalainen, tove jansson - arbeta och älska
yann martel, beatrice och vergilius
barbara voors, när elefanter dansar
john steinbeck, cannery row
carl honoré, slow

 
 
 
 


 

 

 

matbloggen

emma i san francisco

astrid

cheyenne

annika

eddi

vanessa

marco

koltrast

cappucino

karin

miilo

malloh

fyndaren

grizzly

halle

inka

ida

emilia

vilhelmina