tales from the woods, projekt 1

nu är projektet tales from the woods avslutat. det känns både skönt och lite vemodigt att lämna ett sådant projekt bakom sig. hela april har gått till att resa och så småningom ska jag lägga upp ett inlägg om veckan i estland och symposiumet.

men först tänkte jag dela med mig av en bild ur ett av projekten jag gjorde under min residency på Not Quite.

jag gjorde en bildserie på fem bilder med instant film och nedanom är en av bilderna.

 

tales from the woods, instant part 1

 

se hela projektet här (klick!)

Publicerad 21.04.2014 kl. 10:11

4 dagar i fengersfors

nu är jag hemkommen från min allra första artist-in-residence vistelse. har bara varit hemma i fem dagar som varit fyllda med pep-talks, överaskningsfester och mycket annat.

ikväll packar jag rinkan igen och imorgon bitti sätter jag mig på en buss som ska ta mig till helsingfors och därifrån med båt vidare till tallinn och slutligen saaremaa.

men först tänkte jag slänga in ett riktigt långt och bildfyllt blogginlägg om min vistelse på not quite i fengersfors.

på torsdag morgon vaknade vi upp i stockholm och såhär vacker var solen när hon steg upp i öster. vi gick av båten, traskade genom gamla stan mot centralen i det vackra vädret..

.. slutligen var vi framme och efter två timmars väntan satte jag mig på ett tåg med destination oslo. dock hoppade jag av i karlstad och fick ta en buss till grums och sedan ett tåg vidare till åmål.

väl framme i åmål fick jag vänta i 40min. solen sken fortfarande så jag satte mig på en bänk utanför stationen för att läsa. när jag satt där på bänken tittade jag upp och fick läsa 'åmål' på stationshuset. en enda mening dök upp i mitt huvud: 'fucking jävla kuk åmål'.

efter en halvtimmes bussresa var jag äntligen framme i fengersfors och not quite! jag gick till infon och fick veta att kalle, smeden som skulle ta hand om mig medans jag var där, hade glömt att jag skulle komma just den dagen. en brud som hette lisa tog med mig till hennes och hennes kollegas bageri.

dom bjöd på stenugnsbakade semlor, te och kaka medans vi väntade på kalle som skulle dyka upp efter två timmar.

jag spatserade runt och kikade in området. när jag gick omkring där bland det gamla pappersbruket wow:ade jag högt ett antal gånger.

men därimellan drack jag te och läste och umgicks.

när klockan närmade sig 6 dök äntligen min värd upp. vi handlade, hämtade nyckeln och slutligen packade jag upp efter att han åkt hem. jag lagade mat och fortsatte att läsa..

.. och efter några timmar gick solen ner och första dagen i fengersfors var slut.

följande morgon vaknade jag tidigt. jag åt frukost länge, läste, jogade och när klockan närmade sig tie packade jag kameraväskan och gick ut.

våren hade hunnit betydligt längre i fengersfors än hemma. marken var full av vitsippor och andra vårblommor.

sen gick jag upp till sjön. jag var så sjukt imponerad av höjden på kullarna. jag menar, kika nu hur vackert det är!

fengersfors är i princip en by på en sluttning. längst nere i dalen ligger not quite som tidigare var ett pappersbruk. denhär insjön, som ligger drygt 60m högre upp än själva bruket, var därför en jättebra kraftkälla.

altså hohho endå!

sjön är ganska djup och vattnet var klarblått. om vintrana åker folk långfärdsskrinnskor här. dessutom såg jag en hel del avbitna träd och jag frågade senare om dom ha mycket bävrar kring sjön. 'jo, lite väl många' fick jag till svar.

påväg tillbaka till bruket hittade jag en miniramp! i själva byn fengersfors bor ca 400pers och där finns bara ett lågstadium men trots det har dom en miniramp där. skivorna var inte i det bästa skicket men iallafall!

väl nere i dalen gick jag till bruket. såhär ser största byggnaden på not quite ut. där finns en utställningssal, ateljeer med mera. mittemot finns ett kafé, fotostudio, verkstäder och smedjan.

jag var så sjukt imponerad och inspirerad av detta koncept. så himla himla häftigt.

efter att ha hängt på bruket lite gick jag hem och sov en liten stund. när jag vaknade var jag yrvaken men efter ett tag böt jag kläder och gick tillbaka ner till bruket, där träffade jag på kalle och vi åkte hem till honom och hans familj för att äta tacos.

på nedre våningen i det här huset bor kalle, hans fru kajsa och deras tre barn. deras hus var så himla himla fint! dessutom har dom utsikt över en annan insjö som ligger alldeles i närheten. huset är vedeldat och hyran var knappt något alls, lite under 400euro för ett halvt hus. helt otroligt billigt. jag skulle lätt kunna bo här.

på husväggen växer det murgrönor..

.. och på marken nedanför skillor.

efter att vi alla hade fått i oss tacos satte vi oss i bilen och åkte till brukskafét för lisas man och hans kompis skulle nämligen spela musik där.

jappana spelade en tribute till tom waits och dom hade bara en cello, en virvel, en keyboard och en akustisk gitarr. dessutom sjöng dom igenom en gammal telefonlur, det lät jättehäftigt. dom var jätteduktiga!

jag samtalade ytterligare med kalle och kajsa, blev introducerad till en orienterare vid namn anders och minglade runt lite. kalle hade sagt till mig att anders borde ta med mig ut i skogen eftersom han kan alla bra ställen, så anders lovade mig att på lördagen skulle han ta med mig till en naturstig som ligger en bit bort.

efter några timmar begav jag mig hemåt och andra dagen i fengersfors var slut.

på lördagen vaknade jag, åt frukost, jogade, började på en ny bok och kastade slutligen på mig kläderna. jag kastade kamerona över axeln och begav mig ut.

gick tillbaka till sjön och fotograferade ytterligare lite. småningom mulnade det och jag gick hemåt.

väl hemma åt jag lunch. rågrböd på surdeg med mosad avokado och ett päron.

tog en bild på polaroidbilderna jag tagit under dagarna (alla polaroidbilder kommer att synas på min portfolio inom kort!)

efter ett tag började det regna.

sen plockade anders upp mig och vi körde iväg till naturreservatet. vi gick upp för ett berg och när vi kommit till toppen var detta utsikten. altså hjälp. jag stod flera flera minuter och bara iaktog, det var så sjukt vackert.

efter att ha gått en bit stötte vi på en familj som var på utflykt och när vi passerat dom sa anders till mig att 'det är så jobbigt när människor går tätt bakom en, vi går in i skogen här', så vände han av rätt in i skogen. jag följde efter trots att jag var lite osäker eftersom det regnade men han hade sin hund med så det är väll ok tänkte jag. han är ju trots allt orienterare och kan skogarna häromkring.

efter ca 1,5hs yrande upp och ner för berg, över ett litet träsk, förbi ett halvruttet älgkadaver var vi äntligen tillbaka på stigen. jag var blöt enda upp till knäna och skorna var torra först på eftermiddagen följande dag.

på söndag regnade det ennu mer. jag körde mitt vanliga morgonpass med frukost och joga.

efter några timmar trotsade jag regnet och gick ut med kamerona. jag gick upp till toppen av kullen och byn (backen är så brant att man inte ens ser den nedersta delen av dalen, men där vägen slutar på bilden går det ganska brant ner och så är not quite på vänster sida om vägen) och vidare in i skogen.

här var det tät granskog och den var jättevacker i regnet och dimman.

hej hej! jag fotade några bilder, gick hem och städade, packade och hoppade i säng när kvällen kom.

på måndag steg jag upp i arla morgonstund och gjorde i ordning det sista innan jag gick till bussen.

min första artist-in-residence vistelse var jättejätterolig och jag hoppas att det inte var den sista!

 

Publicerad 13.04.2014 kl. 16:17

ett akrobatisk fotografi och lite funderingar

acrobats, february 2014

en kväll i februari när mörkret hade lagt sig fick vi för oss att ta en bild som var helt stagead. vi säätäde med lampor och stativ och ovanför är resultatet!

jag tycker så mycket om dendär "självutlösaren" jag har som man kopplar till mamiyan. den är inte riktigt den lättaste att gömma på ett smidigt sätt men det kanske inte gör så mycket för den ser ganska lustig ut.

bilden i sig tycker jag mycket om. den visar ganska långt våran gemensamma personlighet.

har för övrigt invigt mörkrummet nu. måste bara fixa ventilationen lite bättre så kan man kanske förstora lite flere bilder än bara en. smidigt gick det iallafall, var lite osäker på hur lätt det skulle gå med tanke på att det är ganska trångt men det gick jättebra.

på onsdag börjar äventyret. vet inte hurdana möjligheter jag kommer ha med bloggandet men instagram ska jag iallafall försöka uppdatera (klick!)

för övrig så läste jag vanessas inlägg (klick!) om datoranvändning. jag har själv väldigt länge velat avvänja mig från datoranvändandet. nu tror jag att jag också ska försöka mig på att inte använda datorn allt för ofta. speciellt nu när våren kommer vill jag fokusera på att odla, vara ute och skeitta mycket, läsa, sola nunan och få mera fräknar, laga bra mat och helt enkelt lägga välmåendet i första hand.

 

Publicerad 31.03.2014 kl. 09:33

töser i västnyland titta hit!

skateworkshop

sista helgen i April kommer det att ordnas en SKATE WORKSHOP för flickor på Kronomagasinet i Ekenäs!

workshopen riktar sig till brudar mellan 13 och 20 år. inga förkunskaper krävs! så är du en tös som är intresserad av att pröva på att åka skateboard ska du deffinitivt anmäla dig!

vi går igenom grunderna inom skateboarding, hänger och rullar. mer info här (klick!)

 

 

Publicerad 27.03.2014 kl. 08:37

1 dygn i åbo

igår hoppade jag på tåget mot åbo för att gå på en föreläsning och hälsa på min fina famu.

väl framme hängde jag runt i några timmar med finaste farmor, åt lunch, gick bankärenden och njöt av det fina vädret.

när klockan närmade sig halv 6 åkte vi till åbo akademi och arken eftersom jag skulle hålla en föreläsning! den gick ju helt okei nog trots att det var dubbelt så mycket människor än vad jag hade räknat med. det var fint när folk kom fram till en efteråt och pratade, som t.ex sara.

efteråt åkte jag hem till uittamo och åt sen middag, hade djupa diskussioner över lite rövin enda tills natten kom. altså min farmor är så himla bra!

 

idag har vi ätit långfrukost, gått igenom gamla negativ (hittade några rutor som jag sk förstora upp) och vid två satte jag mig på tåget hemåt. fin och rolig start på veckan minsann!

 

Publicerad 25.03.2014 kl. 19:59

 

mitt namn är fia. jag är 22 år ung och har en förkärlek till djupa skogar, havet, valar och stjärnhimlen

jag fotograferar analogt, framkallar och förstorar i vårat badrum, men jag tycker även om att åka skateboard, laga mat, läsa och resa.
 
sedan september 2011 frilansar jag som pressfotograf för HBL och från och med hösten 2013 undervisar jag en gång i veckan i fotografi via medborgarinstitutet raseborg.

 

kontakt

 
 
 

 
 
 
 


 

 

 

matbloggen

emma i san francisco

astrid

cheyenne

annika

eddi

vanessa

marco

koltrast

cappucino

karin

miilo

malloh

fyndaren

grizzly

halle

inka

ida

min fotoblogg

emilia

vilhelmina