fyra månader 2016

 

januari

Året började med mängder av snö och en promenad på isen. Gjorde snöänglar och ville aldrig mera gå in.

Sedan åkte jag tillbaka till Gamleby. Vi spenderade ungefär sex veckor i varsitt land och det perioden var så himla jobbig. Bakade en massa brownien och sammanställde projekt för att fördriva tiden.

Solen tittade äntligen fram igen och åt långsamma frukostar. Avokadona var på rea och förtärde nästan en per dag.

Så kom en för tidigt födelsedagspresent på posten. Fick världens finaste sagobok av min fina. Vi hade även katten Elsa på besök, hon var väldigt sällskapsjuk av sig och det gick bra ihop med min känsla av ensamhet.

Jobbade som sagt på ansökningsarbeten och i slutet av månaden var allting äntligen klart och skickades iväg.

 

februari

Första veckan i februari gick mest ut på en workshop i screentryck. Var så himla himla roligt!

Och vädret gick från slask till minusgrader om vartannat med dramatiska kvällshimlar.

Sedan fyllde jag år och min kämppis Bella (Klick!) gav mig en kopp där det står fika.

Sen jobbade jag väldigt mycket på min artist book som sedan den blivit klar dokumenterades för portfolion. Åkte hem på sportlov och gosade med min fina plus denna nya, mycket mysiga familjemedlem.

Åkte till Helsingfors en lördag, gick på pizza med bästa Astrid (klick!) och besökte Ai Wei Weis utställning på HAM.

Tre nya böcker och vår sovhörna.

 

mars

Väl tillbaka i Gamleby var det redan mars och drog en workshop för min klass samt jobbade med en skoluppgift.

Drack chailatte, bakade brownien och beundrade kvällshimlen från sovrumsfönstret.

Efter bara tre veckor bar det av hemåt igen för påsklov. Åt svingod gröt och åkte massor av bräde.

Köpte nya solglasögon i Helsingfors och åkte sedan i början av april raka vägen till Göteborg där vi stötte på en vacker port, åt vegetarisk sushi, gick på museum och såg Esko Männikkö och Annika Von Hauswolfs verk på Hasselbladcentret.

Hemma hade avokadoplantan sjutit i höjden. När vi åkte hemifrån hade skottet knappt växt ovanom kärnan. Läste fotofilosofi och förevigade klänningen jag sydde hemma i Finland. Köpte tyget på en marimekko outlet för några år sedan och sparade på det tills jag var hundra på vad jag ville sy av det. Det blev en a-linjeformad grej med fickor och knappar längs hela ryggen. Detta är lätt min nya finklänning.

Åt en supergrön frukost en dag med spirulina/grönkåls smoothie och avokado på hembakt surdegsbröd. Vi läste även om att avokado kärnan är supernyttig så vi testade att riva lite på smörgåsen. Smakade helt okei. Åkte ner till Kalmar en tisdag med klassen och gick på konsthallen. Blev helt tagen av Hyun Jin Kwak's och Pia Sandströms verk.

Våren kom sådär påriktigt till Gamleby (bara för någon vecka dock, sen fortsatte ruskvädret) och vi plockade in en körsbärskvist. Fotograferade även en liten grej till ett collaboration som jag gör tillsammans med Astrid. Mer om det när det blir officiellt.

Morgonpromenad till skolan med extremt blankt vatten. Så har vi fixat och trixat inför utställningen som öppnar om en vecka (!).

 

 

Publicerad 30.04.2016 kl. 12:18

en helg i april

 

I onsdags gick vi en promenad på kvällen och stötte på en hel hop blommande körsbärsträd. Vi plockade en kvist och nu doftar hela rummet av körsbärsblom.

Hela förra veckan kändes som ett enda kaos. Har filat på utställningsbilder och klurat ihop en idé inför ett samarbete jag gör tillsammans med Astrid (klick!), därimellan åkt ner till Kalmar för att gå på konsthall och kika på utställning av Pia Sandström och genialiske koreanskan Hyun Jin Kwak. För att inte tala om en sista minuten frilans keikka som kom emot. Ja, den veckan gick helt enkelt i multi taskandets tecken.

 

dubbel

Sen kom fredag och vi dukade opp picnic på rummet. Ölprovning och pizzabak stod på schemat. Testade för övrigt citron på pizzan och det var verkligen ett vinnande koncept tillsammans med spenat och pumpafrön.

Igår hade vi även öppet hus på skolan och passade på att skriva ut del ett av mina utställningsbilder. Har även scoutat platser inför det nya projektet och nästa vecka ska jag ta mig upp till naturbasarnas klassrum och fotografera vatten. Har så himla mycket inspiration just nu och allt för lite tid för att ägna alla olika projekt lika mycket uppmärksamhet. Men nåja, något lite måste jag spara till sommaren också.

 

basilika

 

Idag, som är söndag, smattrar haglet på taket och våren känns extremt avlägsen.

Vi monterar bilder i ramar, dricker te med rå honung, lyssnar på somrig spellista och läser böcker. Till näst står det yoga på schemat och efter det ska det testas ett nytt recept.

 

 

Publicerad 24.04.2016 kl. 15:52

Utställning x 2

 

Är inne på sista två månaderna av denna skoltermin, vart tog tiden vägen?

Om mindre än en månad kommer vår första slututställning gå av stapeln i grannstaden Västervik på deras konsthall. Drygt en vecka efter att den stänger ner kommer en ny slututställning att ploppa upp på Galleri Axel på Södermalm i Stockholm. För min del blir det två skilda utställningar eftersom jag kommer att ställa ut två helt olika verk. Båda är projekt från i höstas som jag använde till ansökningarna.

 

Första projektet kommer att presenteras i rätt så stort format, ca 420mm på bredden. Just nu ser det ut såhär för mig☝ eftersom jag som bäst försöker visualisera hur bilderna kommer se ut då de hänger på väggen. Egentligen ska bilderna ligga på en lång linje, men eftersom det är ont om utrymme har jag valt att lägga bilderna såhär, i en grid.

 

Det andra projeket jag ställer ut är lite mer komplext. I höstas tog jag en rad självporträtt som jag sedan grävde ner i terapi syfte (tänker inte gå in på mer utförliga detaljer just nu, konceptet och bilderna kommer finnas på min portfolio snart ändå) och som jag sedan gjorde en artist book av. Eftersom utrymmesbristen på galleriet i Stockholm är enorm kommer det inte finnas plats för oss alla att ställa ut stora verk så mitt verk kommer att vara en interaktiv installation med ljud och själva boken.

Lite sådant. Eventuella ändringar kan ju dyka upp såklart, men för tillfället kommer utställningskonceptet kretsa kring, eftersom nästan alla i våran klass jobbar med ämnet på ett eller annat vis, psykologi och terapi.

Är så orimligt pepp på detta. Vernissaget för utställningen i Stockholm är torsdagen 19/5 för den som undrar. Kommer mera information när det finns ett facebook event att hänvisa folk till.

 

 

Publicerad 12.04.2016 kl. 18:37

vårlistan

 

6x7 appletree in bloom, may 2013

Har våren börjat som du tänkt dig?

Ganska så. Hoppades på en antagningsintervju och ett trevligt påsklov hemma i Finland och fick både och!

Hur såg ditt liv ut förra våren?

Förra våren gick i jobbets tecken. Vikarierade på VNF från halva mars till sista april och drog dessutom kvällskurser på MBI Raseborg. Annars gick jag på yoga på torsdagar och åkte rätt mycket bräde. Dessutom förkultiverade vi en hel del.

 

forest part3

Hur hoppas du att våren blir i år?

Ljummen, solig och glad. Har så mycket på g nu att blir helt sprickfärdig.

Hur hoppas du ditt liv kommer se ut nästa vår?

Förhoppningsvis befinner vi oss på östkusten, att vi bor i ett kiva hem där vi trivs och att vi åker mycket bräde tillsammans utomhus.

 

Vad är ditt vårplagg nummer ett?

Vans old-skool, både svinbekväma att traska runt i och skeitta i. Är inne på par nummer tre denhär våren. Långa hängselbyxor.

Hur förändras musiken du lyssnar på under våren?

Inte särskilt mycket. Lyssnade ifjol våras väldigt mycket på looptroop rockers men i år har det hittils blivit mycket favorit beatles och the clash.


Har du några särskilda vårprojekt på g?

Oja! Några utställningar, två nya fotoprojekt, ett samarbete och skate workshopen, såklart.

Vad önskar du dig i vår?

En studieplats. Att mina avokadoplantor växer mycket, värme och sol, lite mera brädåkning.

 

Föredrar du våren eller hösten?

Tycker väldigt mycket om båda. Tycker inte de går att jämföra för de har sina fina sidor båda som är väldigt olika.

Vem/vad är din vårförälskelse?

Jarkko, om och om igen.

 

charlie parker, july 2013

Tre saker som stoppar vårkänslorna.

Takatalvi, stormiga gråa dagar, för mycket jobb.

Har du redan några sommarplaner?

Lite grann! Förhoppningsvis jobb i juli, odling och så. Ska även försöka kicka igång ett litet filmprojekt tillsammans med Jarkko.

 

Publicerad 08.04.2016 kl. 15:20

söndagen 20 mars

 

Under veckan drog jag en workshop för min klass i pihole fotografi. Workshopen var mycket lyckad och nedan är två av de fyra bilderna jag hann fotografera.

Mestadels av tiden stod jag i mörkrummet och assisterade med framkallning och hjälpte till att ladda kamerorna. Men det gjorde inte så mycket att jag själv knappt han fota något, det lilla jag fick till blev jag nöjd med och nu överväger jag att lägga upp detta verk på min portfolio. Vet dock inte hur jag ska få till det eftersom det är ett fristående verk som inte har något projekt anknutet till sig, inte än i allafall.

'untitled' march 2016

'kaatopaikka' mars 2016

 

I övrigt så börjar det dra ihop sig inför hemfärden. Försöker att resa med så lätt bagage som möjigt eftersom det blir en avstickare västerut när vi återvänder till detta land i början av april.

Andra bra saker som sker nu är

☞ fick en biljett fixad till Kents keikka i Helsingfors, peppen är astronomisk

☞ fick en rabattkupong till förfogande och har därmed beställt nya skor eftersom dom gamla snart är sönder rullade

☞ två böcker är på kommande, en fotofilosofisk och en introduktionsbok till buddhism

☞ på onsdag ska jag svänga förbi galleriet i stockholm som vår klass ska ställa ut på 20-22 maj.

☞ nytvättat hår

☞ nya avokado plantor som skjuter skott och växer som attan

 

Publicerad 20.03.2016 kl. 11:59

 
fia linnéa emelie, 24 år ung med en förkärlek till djupa skogar, havet, valar och stjärnhimlen.
 
experimentell fotograf, jobbar främst analogt. åker även skateboard, yogar och lagar mat.
 
sedan hösten 2011 frilansar jag som pressfotograf och har mest gjort uppdrag för HBL men också åt JobDax, A-lehdet, Studentbladet och Svenska Finlands Folkting.
 
för närvarande befinner jag mig på den svenska östkusten där jag studerar gestaltande fotografi fram till sommaren 2016.
 
 
intresserad av ett samarbete? ☟
 
 
 
 
 
 
 

 
lästa böcker 2016:
 
☾ tove jansson, trollvinter
☾ allan klynne, kleopatra liv och legend
☾ nina björk, under det rosa täcket
☾ frida kahlo & carlos fuentes, the diary of frida kahlo an intimate self-portrait
☾ susan sontag, on photography
☾ takashi hiraide, gästkatten

 

 
 
 
 


 

 

 

matbloggen

miilos memoarer

nanó

vanessa

koltrast

emily

malloh

ida

amanda i underlandet

linn

annika

somewhere near hofgarten

grön i åbo

 

 

 

 

Senaste kommentarer

01.05, 15:48fyra månader 2016 av Beata
24.04, 12:41Utställning x 2 av Vanessa
14.04, 17:42Utställning x 2 av emma
31.03, 17:28en parafras av HeiniMatilda
19.03, 08:19en parafras av Alicia