lördagslista

 

Vad har du på dig?
gråa strumpbyxor, lårhöga strumpor, blå kjo med fickor (altså kjolar med fickor<3), baseball långärmad och en norsk/isländsk loppisfyndad tröjja.

Hur mår du?
idag mår jag jättebra för det är snö utanför fönstret!

Vad önskar du just nu?
just nu önskar jag en kall vinter full med snö.

Vad ska du göra i idag?
yoga, laga mat, dricka vin och laga en mjölfri chokladkaka.

Vem saknar du?
jenni <3

Senaste köp?
var och handlade tidigare på dagen så en massa matstuff.

När skrattade du senast?
för typ en halvtimme sen.

När grät du senast?
fällde några tårar när jag läste kapitlet som beskriver slakt i boken "äta djur".

Vad läser du just nu?
"den färglöse herr tazaki" av haruki murakami

Senast sedda film?
såg igår första delen i en tvådelad film som handlar om ett stort tåg rån som skedde i england på 60-talet.

Vilken är din favoritfrukt?
granatäpple.

Vilka kändisar har du blivit jämförd med?
ingen. dock skrev någon åt mig på lookbook för flera år sen att jag liknar drew barrymore. själv ser jag inga likheter alls..

Blir du lätt svartsjuk?
beror på men oftast inte.

Vem skrev senast åt dig på facebookchatten?
typ mamma eller vanessa.

Vilket språk hade du velat lära dig?
spanska vore asbra att kunna.

Avsluta listan med en bra bild som passar in idag.

a middle format double exposure, my brother and i

min bror och jag för lite på två år sedan. hängde med min bror för en halv timme sen och det känns som om det var en evighet sen sist.

 

listan kommer från bästa miilo (klick!)

Publicerad 22.11.2014 kl. 16:00

hundkäx och tankar kring att gå i ide

 

hundkex, may 2014

 

hundkäx från mitten av maj. blir bara mer och mer fascinerad över att det faktist är kolmörkt klockan fem på eftermiddagen. när klockan närmar sig åtta är man helt förslöad och skulle hellst krypa under täcket.

som liten tittade jag väldigt mycket på mumin (min vardag bestod mest av mumin i alla de former) och det avsnittet som gjort störst intryck på mig är nog det allra första. speciellt början av avsnittet, ni vet där det snöar och dom ligger i ide.

jag har alltid tyckt att just den delen är den finaste och mysigaste och kommer ihåg att jag flera gånger när jag var barn sa till min mamma att jag ville och tänkte gå i ide.

och varför inte liksom? om det var möjligt skulle jag ikväll lätt bygga mig ett bo i sängen och dra mitt tjocka täcke över huvudet och sova en par veckor.

 

Publicerad 19.11.2014 kl. 08:31

några bilder från maj

 

klockan är halv fem och utanför fönstret är det redan mörkt. trots att mörkret faller allt tidigare om kvällarna känns det ganska okei idag. man kokar nyponte, bränner värmeljus i färggranna lyktor, planerar inför morgondagens fotokurs och tittar igenom arkivet från i våras.

fastnade i mappen "maj" och fixade till några bilder helt lite. det är roligt att tänka att det är drygt ett halv år sedan vi stoppade plantor i jorden och träden blommade för fullt.

för tillfället blir jag inte melankolisk av att titta på dessa bilder, utan kanske mera förväntansfull. dock har jag planerat att försöka mysa till det så mycket det bara går under den kommande vintern.

 

tomato plant, may 2014

tomatplantorna i vårt nybyggda, improviserade växthus.

sugarsnaps, may 2014

sockerärterna. den här sorten var extremt bra och grodde på mindre än en vecka. dessutom sådde vi en omgång till i slutet av juli så vi hade enorma mängder ärter. till nästa sommar har vi planerat in trippelt så mycket sockerärter.

apple blossoms, may 2014

till skillnad från året innan blommade vårt äppelträd i massor i år. det resulterade i enorma mängder äpplen under hösten. vi mustade över 30liter must hos grannen, kokade sylt och mos, torkade äppelskivor och gjorde smulpaj och äppelkaka ofta.

peppermint, may 2014

pepparmynta. den växte också utav bara vad så nu har vi en hel burk fylld med torkad mynta som kan användas till matlagning och te. vi har sparat krukorna som myntan växte i för vi ska kolla ifall den skjuter nya skott nästa år, myntan är nämligen en perenn.

 

Publicerad 17.11.2014 kl. 16:31

boktips: äta djur

 

jag brukar väldigt sällan tipsa om böcker. har velat fram och tillbaka ifall jag ska tipsa om den här boken eller inte därför att vissa kanske kan ta illa vid sig. dock är det en bok jag tycker alla borde läsa, vare sig man är köttätare eller vegetarian. då kör vi.

 

bild: pinterest

 

boken är skriven av brooklyn baserade jonathan safran foer som är känd för bland annat extremely loud and incredibly close.

språket är väldigt klart och fast titeln kanske kan ge en en dålig fiilis är känslan i boken också enkel och bra. här är det klarspråk som gäller hela vägen och fast att titeln kan verka provocerande är inte innehållet det egentligen.

innehållet är, på det stora hela, så opartiskt det bara kan bli. författaren har helt enkelt återgett de studier han granskade under researchen för boken. den baserar sig både på intervjuer med journalister, aktivister, bönder och ren fakta.

när safran foer skulle bli pappa ville han helt enkelt veta vilken sorts mat han ska ge sitt barn under uppväxten. från att själv har varit vegetarian från och till sen högstadiet beslöt han sig för att helt enkelt kolla upp hur bra kött egentligen är och hur det framställs i dagens läge.

researchen grundar sig ju, förstås, på det amerikanska systemet och många metoder som finns där är inte tillåtna inom EU så jag tror man kan ta vissa delar av boken med en nypa salt.

själv har jag varit vegetarian i drygt åtta år, i början lämnade jag bort köttet av smaksak men ju äldre jag har blivit destu mer har mitt beslut grundat sig på etik. Det har fått mig att vela läsa den här boken.

själv visste jag från början lite grann om vad som försegår på djurfabriker. är man vegetarian är det ganska naturligt att man nån gång besöker PETA's hemsida eller ser några klipp. det safran foer beskriver i boken får dock magen att vända sig på en. dock varvas dessa få kapitel som beskriver djurmisshandel med historier och fakta, miljöpåverkningar och företagskorruption.

trots att safran foer beskriver något så vidrigt, man kan kanske påpeka att flera av de stora köttfabrikerna aldrig svarade på hans mail och inte lät honom komma och se hur köttuppfödning går till (jag menar, redan det säger ju en hel del), så ger boken ett bra intryck. vissa episoder kan vara rätt vidriga men det är ingen splatter bok. dessutom säger författaren själv att han valt att inte ta med det allra värsta när det kommer till djurmisshandel.

men som sagt, detta är en bok jag starkt rekomenderar alla. safran foer tar upp ett ämne som är tabu men ack så viktigt att tala om i dagens läge. statistiken på hur mycket köttätandet har ökat i världen på 50 år är hårresande. speciellt då man i samma veva får reda på vad det egentligen kostar att producera 1kg kött, att man kunde mätta alla världens svältande människor med den mängd spannmål som blir djurfoder, med mera.

detta är en bok som berört mig mycket. den har berört mig på ett bra sätt. boken innehåller många tänkvärda citat och fakta. Speciellt viktigt tycker jag det är att någon som äter kött läser den eftersom det borde vara högt prioriterat att man visste hur maten man äter framställs. Kan ärligt säga att jag inte är så värst sugin på höna efter det här.

nedan har jag listat några av alla de markeringar jag gjort i boken medans jag läst den. jag lämnade bort det vidrigaste.

 

"En normalbur för värphöns ger varje höna ungefär 4,3 kvadratdecimeter, ungefär som ett a4 ark. Sådana burar travas i tre eller nio våningar - japan har världens högsta värperi med burar i aderton våningar - i fönsterlösa lador."

 

"I USA är alla metoder att föda upp husdjur automatiskt lagliga om de kan sägas vara branschpraxis. Med andra ord är det lantbrukarna - eller rättare sagt lantbruksföretagen - som har makten att definiera grymhet. Om branschen anammar ett bruk - till exempel att utan bedövning ta bort oönskade kroppsdelar - blir detta automatiskt lagligt."

 

"FN har sammanfattat  köttindustrins miljöpåverkan såhär: Husdjursproduktionen (antingen den sker i djurfabriker eller på familjejordbruk) är en av de två eller tre största bidragande faktorerna till de allvarligaste miljöproblemen på alla nivåer, från den lokala till den globala. Produktionen borde stå högt på dagordningen för diskussionen om markförstöring, klimatförändring och luftförorening, vattenbrist, vattenförorening och minskad biologiskt mångfald. Boskapens bidrag till miljöproblem är enorm."

 

"Maktfaktorerna inom djurindustrin är mycket medvetna om att deras affärsmodell bygger på att konsumenten inte kan se (och inte höra) vad de håller på med."

 

"Men vad industrin har räknat ut - det var det som var själva revolutionen - är att fåglarna kan vara lönsamma utan att vara friska. Att sjuka djur är mer lönsamma. Djuren har fått betala priset för våra krav på att kunna få allting när som hellst för väldigt lite pengar."

 

"Varje vecka skickas miljontals fåglar som det rinner gult var ur, som är grönfläckiga av avföring, smittade av skadliga bakterier eller lider av infektioner i lungor och hjärta, cancersvulster eller hudsjukdomar, till detaljhandeln."

 

"I USA  förskrivs årligen närmare 1,4 miljoner kilo antibiotika till människor medan nära 8,1 miljoner kilo ges till de djur som ska bli mat."

 

"Avlar man fram genetiskt identiska fåglar som lätt blir sjuka i överfyllda, stressiga, nerbajsade och konstebylsta djurfabriksmiljöer. så ger man patogenerna en prima grogrund för att växa och mutera. "Kostnaden för ökad effektivitet", sammanfattar rapporten, är en ökad global risk för sjukdomar. Enkelt uttryckt måste vi välja: billigt fågelkött eller god hälsa."

 

"Efterfrågan på magert fläskkött - "det andra vita köttet", som en reklmanslogan har lärt oss att kalla det - har fått svinindustrin att avla fram grisar som inte bara lider i högre grad av ben- och hjärtfel, utan också lättare drabbas av stress, rädsla och ångest. (Detta enligt forskare som förser svinnäringen med information)."

 

"Köttindustrin begriper ju att ju mer folk får veta om hur det går till på slakterierna, desto mindre kött lar de äta."

 

"En köttindustri som följer de etiska krav de flesta av oss ställer (att ge djuren ett gott liv och en lätt död, att hushålla med naturens resurser) är ingen fantasi, men den kan inte framställa de ofantliga mängder billigt kött per capita som vi för närvarande proppas i oss."

 

"Jag har sett många tusen nötdjur gå levande in i slaktprocessen... de kan vara sju minuter in på bandet och fortfarande leva. Jag har sett djur som fortfarande levt på stationen där hela huden flås av ner mot halsen."

 

"Det är bara det att bönderna inte är bönder längre, utan storföretag. Och de storföretagen är inga vanliga affärsmagnater (vilka absolut inte behöver vara samvetslösa). Nej, de är som regel jättekoncerner med juridiska förpliktelser att maximera vinsterna."

 

"När det kommer till kritan handlar den industriella djuruppfödningen inte om att livnära människor, utan om att tjäna pengar."

 

"Diskussionen  kring att äta djur drivs i slutändan av vår uppfattning av vad det innebär att uppnå ett ideal som vi - kanske felaktigt - kallar "att vara människa."

 

 

 

Publicerad 16.11.2014 kl. 13:03

självporträtt

 

sent i november

 

förberedde inför kvällens mbi kurs i morse och fick för mig att ta några självporträtt. det är ett bra tag sen jag senast knäppt av ett självporträtt.

förutom det har jag druckit enorma mängder te idag för att lindra förkylnings symptom. halsen värker och i morse hade jag lite stegring. jag brukar nästan aldrig vara sjuk.

förresten! i söndags färgade vi mitt hår igen. använde mig utav enbart ren henna så om någon dag borde färgen ha kommit fram helt och hållet. har en diarulle intromad i mamiyan så ska försöka knäppa ett självporträtt med den.

 

Publicerad 11.11.2014 kl. 15:25

 

mitt namn är fia. jag är 22 år ung och har en förkärlek till djupa skogar, havet, valar och stjärnhimlen
 
jag är fotograf och använder mig mest utav analogt, både kino- och mellanformat, svartvitt eller färg. jag tycker också om att åka skateboard, resa, laga mat och läsa
 
min favoritfrukt är granatäpple, favoritbär blåbär och bästa färgen är skogsgrönt och djupblå. favortilukten är sommarregn och våt jord.
 
och så frilansar jag som fotograf för hbl.

 

kontakt

 
 
 
 lästa böcker 2014
 
jonathan safran foer, äta djur
franz kafka, processen
haruki murakami, efter mörkrets inbrott
haruki murakami, sputnik älskling
haruki murakami, elefanten som gick upp i rök
tove jansson, sommarboken
tove jansson, trollvinter
tove jansson, kometjakten
tove jansson, muminpappans bravader berättade av honom själv
tove jansson, solstaden
tove jansson, trollkarlens hatt
tove jansson, sent i november
tuula karjalainen, tove jansson - arbeta och älska
yann martel, beatrice och vergilius
barbara voors, när elefanter dansar
john steinbeck, cannery row
carl honoré, slow

 
 
 
 


 

 

 

matbloggen

astrid

cheyenne

annika

eddi

vanessa

marco

koltrast

cappucino

karin

miilo

malloh

fyndaren

grizzly

halle

inka

ida

emilia

tessa i nya zeeland

vilhelmina