saaremaa och tartu

 

igår hittade jag längst bak och längst opp i kylskåpet en oframkallad filmrulle. jag var inte helt säker på vad den innehöll men i varjefall visste jag att jag inte har fotat en svartvit kinorulle sen i våras.

det är alltid extra roligt att framkalla film när man inte riktigt minns vad som finns på rullen. minuterna är extra långa och när man äntligen får hänga upp filmen på tork är det hemskt spännande.

nåja, rullen innehöll foton från estlandstrippen bland annat. jag hade ju inte med mig någon digitalkamera på den resan, endast telefonen.

men men, bättre sent än aldrig!

 

Tartu part 1

under en av våra dagar i tartu gick vi en rundvandring och insöp lite lokal historia och arkitektur.

saaremaa part 1

på saaremaa lagade vi massor av mat, gick långa promenader och planerade inför slutprojektet.

Tartu part 2

under rundvandringen i tartu besökte vi en väldigt gammal katedral. vi fick gå upp i tornen som annors inte är öppna för allmänheten. altså jisses, dom där ruinerna var mäktiga.

saaremaa part 4

ina, som i februari besökte ekenäs och kronomagasinet.

saaremaa part 3

klara i vårt rum på saaremaa.

Tartu part 4

vackra förfallna stenhus i tartu.

saaremaa part 2

klara under en av promenaderna på saaremaa. just den här dagen var extremt vårig med sol, vårblommor på marken och fjärilar i luften.

Tartu part 3

altså alla dessa tegelhus i tartu. jag har en förkärlek till gamla tegelhus, skulle inte ha något emot att i något skede av livet bo i ett sånt.

 

Publicerad 30.10.2014 kl. 09:51

sommarglimtar

 

det har blivit en hel del svartvita bilder och allvarliga tankar den senaste tiden, men det blir lätt så när naturen lägger sig och sova och kvällarna blir mörkare.

så därför tyckte jag att det var hög tid att rota i arkivet från i somras.

 

ocean

 

pumpkinflower

 

my love

 

moth

 

 

Publicerad 29.10.2014 kl. 12:26

torsdagsinspiration

 

sådant som inspirerar prick just nu:

- mörka, regniga höstkvällar

- varma knästrumpor

- fina kakel

- den här boken.

- altså det här huset och den där omgivningen!

- halloween nästa helg. när vi var små var halloween emmas och min bästa högtid. vi spökade alltid ut oss, lekte hemska lekar och försökte skrämma vettet ur folk.

- enkla, fina smycken.

 

Publicerad 23.10.2014 kl. 10:28

september skog

 

skogen, september 2014

ännu en från senaste svartvita rullen. med iso 125 i skymingsljus tvingades jag ha en slutartid på två sekunder, dessutom hade jag inget stativ med. resultatet blev förvånansvärt bra och mycket skarpare än jag hade väntat mig. dock satt jag ju på marken lutandes mot en stock med kameran i famnen, men i allafall.

igår hade jag en för mig lite annorlunda fotokeikka. jag skulle fotografera en 15årig flicka med downs syndrom, bilderna skulle till en artikel som publiceras i tidningen i slutet av veckan. flickan var ganska känslig och jag var rädd över att fotograferandet inte skulle gå bra, att hon skulle bli fientligt inställd till mig och min kamera. icke. hon visade dock inget större intresse för kameran (vilket gjorde att resultatet blev naturligt) förutom när slutaren hade gått och hon tittade upp, kikade rakt igenom linsen och in i ögat på mig. efter intervjun med hennes föräldrar visade flickan oss sitt rum, hon var jätteglad och så himla söt.

när hennes föräldrar berättade om hur det är att ha ett handikappat barn, hur det är att ha ett syskon som är lite annorlunda, kunde jag inte låta bli att relatera. visst, min lillebror är varken grovt handikappad eller har ett förståndshandikapp, men jag kände igen mig. min bror hade svårt att uttrycka sig verbalt väldigt länge, vilket gjorde till att han ganska ofta började gråta och skrika. det var svårt att förstå vad han ville och menade och det gjorde så ont inuti när han var så arg och lessen. så fort han fick diagnosen autism vidtogs åtgärder. han fick gå på rehabiliteringsläger, talterapi, besök hos neurologer osv. det tog länge innan han kunde prata ordentligt och fortfarande, trots att han är 12 år gammal, hör man att han är annorlunda.

dock har han kommit långt. varje gång jag träffar honom och får höra honom berätta och prata och prata, blir jag så himla stolt över honom. vi har tie års ålderskillnad och han har redan vuxit om mig på längden, han har större fötter än jarkko och har börjat få finnar. nu väntar jag med spänning på att få höra om tonårsproblem och allt vad puberteten innebär, vad kommer han studera efter grundskolan, hurdan kommer han att vara som vuxen. men jag är inte nojjig längre, jag tror nämligen att det kommer gå jättebra för honom.

 

Publicerad 21.10.2014 kl. 14:27

förmultning och några tankar

 

förmultning, october 2014

framkallade en film igår för första gången på ett bra tag. började på ett nytt projekt i början av förra månaden och under tisdagens fototripp med mbi kursen knäppte jag dom resterande 5 rutorna som fanns kvar på filmen.

bilden ovan föreställer en väldigt gammal rotvälta. en av dom bästa sakerna med hösten är att gå ut i naturen och känna lukten av förruttnelse. det luktar inte som komposten hemma utan mera fräscht, friskt liksom.

på tal om förruttnelse har jag funderat kring döden lite extra mycket det senaste halvåret. inte medvetet. det har bara blivit så. sen i början av året har vi vetat att min pappa är väldigt sjuk och kommer dö utav denna sjukdom. kanske snart, kanske senare. ingenting är säkert. i och med detta har tankar kring död dykt upp i mitt medvetande. helt naturligt, förstås. samtidigt som jag måste acceptera faktum vill jag hellst skjuta undan det ett litet tag till. att han är sjuk har jag redan accepterat för länge sen, men jag har så svårt att föreställa mig att han kanske (förhoppningsvis inte) inte längre finns om ska vi säga ett år. samtidigt förbereds man på vad som komma skall. det känns som om man kanske inte tar det riktigt lika hårt när man vetat ett bra tag att det skulle hända.

jag vet inte. man kan väl aldrig vara tillräkligt förberedd på en sådan sak?

 

 

 

Publicerad 09.10.2014 kl. 09:41

 

mitt namn är fia. jag är 22 år ung och har en förkärlek till djupa skogar, havet, valar och stjärnhimlen
 
jag är fotograf och använder mig mest utav analogt, både kino- och mellanformat, svartvitt eller färg. jag tycker också om att åka skateboard, resa, laga mat och läsa
 
min favoritfrukt är granatäpple, favoritbär blåbär och bästa färgen är skogsgrönt och djupblå. favortilukten är sommarregn och våt jord.
 
och så frilansar jag som fotograf för hbl.

 

kontakt

 
 
 
 lästa böcker 2014
 
haruki murakami, efter mörkrets inbrott
haruki murakami, sputnik älskling
haruki murakami, elefanten som gick upp i rök
tove jansson, sommarboken
tove jansson, trollvinter
tove jansson, kometjakten
tove jansson, muminpappans bravader berättade av honom själv
tove jansson, solstaden
tove jansson, trollkarlens hatt
tove jansson, sent i november
tuula karjalainen, tove jansson - arbeta och älska
yann martel, beatrice och vergilius
barbara voors, när elefanter dansar
john steinbeck, cannery row
carl honoré, slow

 
 
 
 


 

 

 

matbloggen

emma i san francisco

astrid

cheyenne

annika

eddi

vanessa

marco

koltrast

cappucino

karin

miilo

malloh

fyndaren

grizzly

halle

inka

ida

emilia

vilhelmina