Maj listan

Vad är ditt mål under maj månad?

No comply 180 och frontside 180 i en bank. Fixa den nya hemsidan och skriva en artikel.

Vad kommer du vara beroende av?

Solen, fågelkvitter, brädåkning, smoothien och raw carob brownies (ska lägga upp ett recept på matbloggen snart!)

The avocado plant

Vad står det i ditt första inkomna sms för maj månad?

Haha, 'tid bokad: Raseborgs polisstation (Ajurinpuisto 4) on 13.05.2015 kl 10:00...'

Hur ser en typisk maj-morgon ut för dig?

Har ställt klockan att ringa men vaknar av mig själv, kokar te och mixar smoothie som äts tillsammans med chia pudding och annat gott, pysslar om växterna och går sedan igenom mitt yoga pass och strechar.

 

july fleurs

Kommer något hända denna månad som aldrig hänt tidigare?

Ja, jag kommer att lägga så mycket pengar på en kamera som jag aldrig tidigare gjort, åker på en antagningsintervju till Sverige och hoppeligen något annat roligt.

Vilka låtar finns på din spellista för maj?

Min vårfiilis lista är ganska kort än så länge, men dessa låtar finns med:

Tame Impala, Disciples

The Black Keys, The lenghts

Tim Armstrong, Translator, Hold on och Into action

Bon Iver, Skinny love och Towers

Sister Nancy, Transport connection och Bam Bam

The Clash, Straight to hell och Charlie don't surf

Looptroop Rockers, Any day och Professional dreamers

 

6x7 ramsholmen, may 2013

Är det något du vill ha mindre av denna månad som du hade för mycket av förra månaden?

Regn, jag älskar regn men nu längtar jag väldigt mycket efter solsken och värme.

Är det något du vill ha mer av denna månad som du hade för lite av förra månaden?

Tid för odlingen, brädåkning och fotograferandet.

 

summerevening, july 2013

Smider du redan planer inför sommaren?

Klart det! Än så länge står en trädgårdsfest på agendan, kanske ett festival besök och ett fotoprojekt.

Bästa drycken i maj!

Allt med ingefära och rabarber, massvis av färsk mynta.

 

Anemone Nemorosa

Vad är det finaste någon sagt åt dig hittills under månaden?

'Jag tycker om dig'

Vad hoppas du att någon ännu kommer att hinna säga åt dig innan månaden är slut?

Typ "oj dina bilder är jättebra du blir nog helt säkert antagen...'

 

Publicerad 09.05.2015 kl. 11:19

6 bilder från vappen

 

På valborgsmässoafton hade vi två bokat rum på ett hostell på skatudden. Vi skulle nämligen gå på bästa Vanessas födelsedags hippa! Kika in här (klick!) för att se flera bilder från kvällen.

 

the birthday balloon

Hippan gick i temat 1920´s-40´s cocktail, och då är det ju självklart att det ska finnas ballonger.

 

Joel & Miilo

Joel och Miilo, alla var så himla fina!

 

K smoking

Herr K.

my love

Och den här, alltså jag dör.

 

kristallkronan

 

Julia

Och fina Julia!

Senare kom även Astrid och Marco. Jag var så sjukt himla euforisk, så perfekt kombination av människor!

Tack bästa Vanessa för en galet underbar fest, du är för bra ♥

 

Publicerad 06.05.2015 kl. 21:24

mars, april har knopp i håret

 

Så var maj månad äntligen här. Mars och april bara flög iväg lika snabbt som flyttfåglarna flög över vårhimlen. Månaderna bestod mest av jobb, ansökningar och plantering.

 

I början av mars steg vi upp tidigt och min kära cyklade iväg till jobbet. Jag åt frukost i sängen, smoothie med avokado, blåbär, rödbeta och banan toppad med hemlagad granola och tittade på några avsnitt Girls.

 

Tecknade mandalan och påbörjade ett fotoprojekt. Det är inte klart än men snart!

 

Och vårsolen väckte fräknarna, äntligen!

 

Köket var fullt av kippor och koppor för olika grödor. Här omplanderas först basilika och sedan kronärtskockor.

 

Jag skejtade sönder bottnet på mina skottor så det blev till att införskaffa ett par nya! Av alla olika sorters vans jag haft är den här modellen den mest bekväma att rulla bräde i. Den här gången blev det dock inte helsvarta, utan svart-gråa.

 

Och sedan började det 6 veckor långa vikariatet på VNF. Är så sjukt himla tacksam över att jag fick det där vikariatet, det liksom bara rann ner i famnen på mig, det kunde inte ha kommit mer lägligt!

 

Vi målade om farstun och den nya avokadon växte så det knakade. Nu har hon fått ett namn också, Luna.

 

På påsken firade vi 10 år på Kronomagasinet med en massa härliga typer. Alltså, den här påsken var den bästa och galnaste på länge. Under en av dagarna hade vi middag hemma med musslor och fänkål, jag älskar musslor.

 

Gurkplantor och kronärtskockor.

 

Bästa fejset på golvet på krono. Det fanns inte så mycket tid för att brädåkning på grund av jobb och så, vilket var lessamt, men nu är maj här och nu ska det tas igen big time!

 

En tisdag åkte vi med klassen på exkursion till Arabia. Vi fick en guidad tur i fabriken och vi fick även chansen att kika in i konstnärernas ateljeer. Vi träffade på bland annat ljuvliga Heljä Liukko-Sundström som just nu huserar i Birger Kaipiainens gamla ateljé. Jag plockade med mig hem en tallrik designad av honom.

På onsdagen besökte vi Marimekkos fabrik och vi fick även där en guidad tur. Vi fick se de enorma tryckprintrarna och vi fick även se livenä då detta tyg (klick!) trycktes.

Två helt fantastiska dagar, jag är fortfarande helt euforisk över att vi faktist fick ta del av allt. Det var helt gälit.

 

En dag på jobbet förberedde jag en kreativitet timme som jag skulle hålla med tiorna genom att vika origami fjärilar. Sportade även med galet bra luncher, smoothien och groddsallader.

 

En söndag dukade vi upp till brunch med Miilo och Kisse. Vi spelade spel, talade om diverse viktiga ting och drack enorma mängder te och kaffe. Har tänkt ta mig an det här under sommaren, att ordna söndags bruncher alltså. Det är så sjuttsingens härligt så vad har man egentligen för orsak att inte ordna brunch oftare?

 

Omplantering av zuccini och pumpor.

 

Slutligen var vappen här och mitt vikariat tog slut. Vi åkte till Helsingfors och firade Vanessas födelsedag med 20tals tema, åt pizza på Puttes, bodde på hostel på skatudden, åt otroligt god gatumat på festival, satt i brunnsparken och traskade runt eira och ulrikasborg. Hade med mig kameran laddad med en svartvit film, ska försöka få den framkallad under veckan.

Nu under maj händer det ju en hel del också. Ravintola päivä i mitten av månaden, kamerasäljning och köp, workshop och kanske något annat. Mest av allt vill jag njuta av den här månaden som är så härlig, åka bräde både utomhus och på krono och äta glass i solen med härliga vänner.

 

Publicerad 03.05.2015 kl. 13:07

artikeln

 

Har varit rätt så neutral med det hela att KSF media tar över ratata. Det är jag fortfarane, och dessutom lutar det mera mot den positiva sidan än den negativa sidan för min del.

Men, jag kunde inte låta bli att reagera över artikeln (klick!). Som verksam fotograf, det lustiga är ju att KSF media är en av mina arbetsgivare, kunde jag inte låta bli att reagera då det listades upp fotografer som bloggar på ratata. Jag vet, jag skriver inte så mycket om mitt frilansande och mina fotokeikkor, men ändå. Jag vet att jag är lite lite hemlig av mig här på den här bloggen, att jag inte marknadsför mig fullt ut. Men jag är inte sån helt enkelt. Jag har aldrig tyckt att "skryt" smakar bra i min mun. Och jag har svårt att urskilja i min text om det jag skrev var något neutralt och informerande ller direkt skryt. Att skryta är jättejobbigt. Därför tog jag även bort de raderna jag skrev om att jag frilansat för HBL sedan hösten 2011. Det kändes helt enkelt lite skrytigt. Jag är jättestolt över mig själv att jag faktist frilansar för dom, det är inte frågan om det, jag var bara rädd att jag skulle ge det intrycket som skrytpelle istället för proffesionell. Men mitt frilansande på HBL har lett till många superbra grejjer, har frilansat för både A-lehdet, Västis, Studentbladet och Folktinget. Är så otroligt tacksam.

Ett bra tag har jag känt mig lite främmande för ratata. Jag diggar ratata, har alltid gjort det. Det fina med ratata har just alltid varit det att det varit en mindre blogg community, en mysig skara med bloggar.

Jag har alltid respekterat Karin för allt hon gjort för ratata på frivillig basis. Alltså verkligen, det är ett sjukt lass hon dragit för att få ratata att växa. Kan inget annat göra än att lytfa på hatten för henne, bra jobbat!

Det är bara det.. Det känns som om mysigheten bakom ratata försvunnit sakta men säkert. Inte medvetet förstås, det bara blev så. Den lilla blogg communityn som jag tyckte om i början, det intima, allt det har försvunnit och just nu känns det som om ratata går att jämföra med indiedays. Vilket jag personligen inte tycker om.

Vad mer kan jag säga? Jag hoppas att utvecklingen leder till någonting bra, vilket jag nog inte tvivlar på. Jag hoppas att ratata alltid förblir det mysiga, genuina, roliga, speciella blogg communityn så bra det bara kan. Att ratata får behålla sin identitet.

 

Publicerad 19.04.2015 kl. 10:51

drömmar om vår

 

6x7 appletree in bloom, may 2013

Ekenäs maj 2013

oliv trädet blommar

Melbourne, november 2011

helsinki in bloom

Helsingfors, maj 2013

 

 

Publicerad 17.04.2015 kl. 11:26

mitt namn är fia. jag är 23 år ung och har en förkärlek till djupa skogar, havet, valar och stjärnhimlen.
 
jag är fotograf och fotar mest analogt, både kino- och mellanformat, svartvitt eller färg. jag tycker också om att åka skateboard, yoga, resa, laga mat och läsa.
 
min favoritfrukt är granatäpple, favoritbär blåbär och bästa färgen är skogsgrönt och djupblå. favortilukten är sommarregn och våt jord.
 
sedan hösten 2011 frilansar jag som pressfotograf och har mest gjort uppdrag för HBL men också åt JobDax, A-lehdet, Studentbladet och Svenska Finlands Folkting.
 
är du intresserad av att samarbeta? kontakta mig via länken under.
 
 

kontakt

 
 
 
 

 
lästa böcker 2015:
 
tove jansson, lyssnerskan
tove jansson, sommarboken
haruki murakami, vad jag pratar om när jag pratar om löpning
tove jansson, farlig midsommar
petter karlsson, muminvärlden och verkligheten - tove janssons liv i bilder
haruki murakami, kafka på stranden
tove jansson, trollkarlens hatt
 


 

 

 

matbloggen

astrid

miilos memoarer

annika

vanessa

koltrast

cappucino

karin

malloh

hobbyfotografen

ida

emilia

vimmel och fyrkant

amanda i underlandet

linn

nanó