när vi åkte till havet

 

Under den sista helgen i maj fick vi finbesök av mina syskon och deras mor. Jag visade dem mina favorit ställen i Göteborg och dagen innan dom skulle åka tog vi spårvagnen och en båt ut till skärgården.

 

meri

 

Vi hade med oss picknick och gick längst ut på ön där vi slog oss ner och vilade på solvarma klippor, åt frukt och beundrade utsikten. Vi drog in den salta luften från havet och renade våra lungor från stadens damm.

 

vassen

 

Efter en dryg timme fick vi nog av snålblåst och saltstänk från argsinta vågor så vi begav oss vidare mot en av öns många stränder.

 

meri

 

Vi samlade snäckor och plockade upp de med de djupaste färgerna eller galnaste formen.

 

tångruskor

 

Min syster och jag simmade och längs med benen simmade små små flundror. Vi vadade ut till ett skär och stötte på krabbor på vägen vilket var väldigt exotiskt för min syster.

 

meri

 

Nästan sex timmar flög iväg i långsam takt och när magarna började kurra satte vi oss på båten och den sprängfyllda spårvagnen hemmåt.

 

 

Publicerad 19.06.2017 kl. 16:59

åtta bilder från våren i Göteborg

 

I början av förra veckan framkallade jag en filmrulle som jag påbörjade nångång i mitten av mars månad. Det blev 36 rutor som mest gav en inblick i vårt nya hem men även drygt tio bilder från förra helgens eskapader ute i skärgården med mina syskon och deras mamma, men de bilderna tar vi i ett annat skede.

 

änderna

 

Som vanligt har vi promenerat en hel del i Slottskogen. I mitten av mars besökte vi dammen där det bor både änder, knipor och ejdrar.

 

rhododendron

 

En av vägarna i Slottskogen är kantade med rhododendron som är höga som en våningshus. Denna rutt har varit obligatorisk för oss under vintermånaderna då rhododendron buskarna är gröna året om.

 

jarkko

 

I början av april flyttade vi till vår egna lägenhet som råkar vara världens finaste i ett gammalt landshövdningehus precis vid Mariaplan. Lägenheten har vitmålade trägolv och högt till tak och vi trivs så olidligt bra.

 

rummet

 

taivas

 

window view

 

Vyn utanför vårt köksfönster. I den lilla parken finns det kolonilådor. Just nu är dom fulla av rabarber, mangold, hallon och jordgubbar samt gräslök och andra kryddor. Det är något jag verkligen uppskattar med att bo i stan, att se att det finns folk som tar initiativ till sådant här viktigt.

 

jarkko

 

Filmen blev av någon anledning ljusskadad på vissa platser. Kameran har aldrig tidigare visat några tecken på detta, kanske jag har förvarat den för ljust under tiden jag haft en rulle i, men jag tycker om resultatet i alla fall. Om det är något som jag verkligen förälskat mig i under mitt första år på Valand så är det att ofamna slumpen.

 

skuggspel

 

Vår lägenhet ligger i söder läge så från drygt kl halv tolv på förmiddagen har vi sol prick hela dagen fram tills solen går ner.

 

Jag har beslutat mig för att försöka mig på att fotografera åtminstone två rullar film under sommaren. Jag har knappt forograferat alls med en "ordentlig" kamera sedan jag började på Valand så känner en viss iver för det igen. Dock känner jag att jag vill experimentera lite så har lite planer på att bygga ett eget filter av något slag för att få intressantare resultat på bilderna.

 

 

Om drygt en vecka åker vi till Finland. Vår juni vistelse i Göteborg blev inte så lång men vi kommer komma tillbaka destu tidigare i augusti istället. Ser fram emot att andas lite landeluft, promenera i skogen och kvällssimma i träsket.

 

 

 

 

Publicerad 04.06.2017 kl. 13:36

sista skolveckan och en solo utställning

 

poster

Imorgon inleds den sista skolveckan.

Tänk, om fem dagar har en tredjedel av utbildningen gått. Det här året har gått så himla snabbt.

På fredag öppnar min solo utställning på ett av skolans gallerier, Veen emonen, den samma som jag ställer ut just nu på galleri Zebra hemma i Finland. Har kopierat upp ungefär hälften av de bilder jag ska ställa ut och morgondagen ska spenderas i mörkrummet där ytterligare sex eller sju bilder ska kopieras upp. Läs mer om eventet här ☛ KLICK!

 

 

I helgen var mina småsyskon här med deras mor. Vi har promenerat i slottskogen, trängts på Liseberg och spenderat en hel dag i skärgården och simmat i havet, plockat snäckor och bongat krabbor. Jag har bränt min hud för första gången sedan jag var i Australien. Vi kurerar kroppen med färsk aloevera och dricker iskall juice för allt annat smakar ljummet.

 

 

 

Publicerad 28.05.2017 kl. 13:27

de kommande sommarmånaderna

 

Att Kaneli ☛ KLICK gjorde en sammanfattning av sina sommarplaner inspirerade mig att även göra detsamma ackompanjerad med gamla bilder från tidigare somrar.

 

byron bay, december 2011

byron bay, 2011

 

Efter att ha sökt sju (!) olika sommarjobb inför säsongen utan att ha fått napp på ett endaste ett, en känner sig minsann inte särskilt eftertraktad om vi säger som så, kommer denna sommar antagligen att gå i lugnets tecken.

 

6x7 appletree in bloom, may 2013

2013

 

I juni kommer vi spendera ca två till tre veckor här i Göteborg. Månaden börjar med min solo utställning första helgen och följer därefter av sommarlov och sommartakt. Har tänkt passa på att åka ut till skärgården så ofta som möjligt, simma bland tångruskor från kala klippor, hänga i Slottskogen och på Botaniska trädgården.

 

kino format, grabbsko

2011

mannerheimv

2011

 

Väl hemma i Finland kommer vi att sätta frön i landet. Pumpor, sockerärtor, två olika sorters grönkål, pac choi och tatsoi, ruccola, morötter och stockrososor, bland annat. I år odlar vi inte särskilt mycket eftersom vi inte spenderat våren i Finland och kunnat förkultivera, men det är också trevligt på sitt sätt med lite omväxling.

Vad midsommar beträffar är det oklart än så länge, naturligtvis. Tycker om sälva idén med midsommaren men jag tycker inte särskilt mycket om den stress som sammanfaller med den. I varjefall kommer jag att där i dagarna kring sommarsolståndet göra om samma performance ☛ KLICK som jag gjorde ifjol.

 

skatesession with the girls, july 2013

2013

 

Jag kommer åka en hel del rullbräde, i sällskap gott sällskap hoppas jag. Jag vill åka på roadtrip till Albergas skatepark, skejta i Helsingfors och såklart på Kronomagasinet.

Vi har några år pratat om att man borde styra upp en brunch picknick på Sveaborg och bjuda in alla som vill komma. På grund av att en inte kommer ha jobb under sommaren kommer detta förhoppingsvis bli av under inkommande sommarmånader.

 

kino reed, may 2011

2011

unikko

2015

 

Klättra utomhus. I Noux men även i Kyrkslätt. Jag har aldrig besökt Noux nationalpark och jag ser verkligen fram emot detta äventyr. Jag drömmer även om att få sova i tält, det har vi inte gjort sedan 2012 då vi roadtrippade i Sverige.

Simma massor. Vi bor ganska nära ett träsk som har perfekt kvällssol och klarbrunt vatten.

Hänga med favorit folk, dricka vin under vår ek, kanske ordna en trädgårdsgfest eventuellt.

 

summerevening, july 2013

2013

my love harvesting, july 2013

2013

 

Vi kommer antagligen att börja renovera lite golv hemma hos oss. Först ut blir farstun, nästa köket. Vi har även andra renoveringsplaner på köket men med tight budget kommer det nog att få vänta ännu ett tag innan vi ger oss i kast med det.

Förhoppningsvis åka ut till Houtskär igen. Vi kommer förhoppningsvis även att åka till Jarkkos lande/stuga som ligger uppe förbi Rauma på den finska västkusten.

 

lake, august 2013

2013

field & sunset, july 2013

2013

 

Jag kommer även dra två kurser via Västra Nylands Folkhögskola i augusti, mer info om det i så småningom.

Och dra den där skate workshopen vi gjort dom senaste tre åren ☛ KLICK, KLICK, KLICK

Läsa böcker. Har precis plöjt igenom Bulevarden av Tove Jansson och ser fram emot att läsa en hel hög med böcker nu inkommande sommar. Kommer såklart att läsa Sommarboken, det gör jag varje sommar. Är sugen på att läsa både något klassiskt, kankse Mordet på orient expressen av Agatha Christie, Gratulerar till din försgörelse av Hiromi Ito och kanske lite kurslitteratur.

 

my love, july 2013

 

faces etnofestival, august 2013

 

Kommer även denna sommar att fortsätta på detta ☛ KLICK projekt som just nu turnerar runt i Estland med grupputställningen Identity Matters. I höst kommer vi nämligen att ha en bok kurs och jag har lite klurat på att göra en bok av det projektet.

Finns eventuellt en chans att jag fortsätter på ett av mina nuvarande projekt, hade plan på att fortsätta med det på hösten men kanske jag fortsätter redan nu under sommaren, vi får se.

 

 

Publicerad 17.05.2017 kl. 20:52

summer visions bring forgotten memories

 

Det är mycket på gångs just nu.

Förra veckan öppnade en utställning hemma i Finland. Är nu tillbaka på västkusten med en hel del att stå i innan nästa vecka. En artikel ska läsas och sammanfattas i en text, en projektbeskrivning ska skrivas klart, en bild ska fixas och nästa vecka printas. Varför?

Jo för att inkommande vecka nalkas vårutställning! Min fenomenala klass och jag ställer ut våra alster på skolans gallerier från 19 maj. Klicka på bilden för att komma till evenemanget på facebook och klicka här ☛ KLICK! för att läsa mer om utställningen.

 

 

 

Publicerad 09.05.2017 kl. 21:07

 

 
 
mitt namn är fia linnéa emelie.
 
studerar för tillfället konst med inriktning på
fotografi vid Akademin Valand i Göteborg.
 
vurmar för täta skogar, havet och stjärnhimlen.
sysslar även med skateboardåkning, matlagning
och yoga
 
 
intresserad av ett samarbete? ☟