mars, april har knopp i håret

 

Så var maj månad äntligen här. Mars och april bara flög iväg lika snabbt som flyttfåglarna flög över vårhimlen. Månaderna bestod mest av jobb, ansökningar och plantering.

 

I början av mars steg vi upp tidigt och min kära cyklade iväg till jobbet. Jag åt frukost i sängen, smoothie med avokado, blåbär, rödbeta och banan toppad med hemlagad granola och tittade på några avsnitt Girls.

 

Tecknade mandalan och påbörjade ett fotoprojekt. Det är inte klart än men snart!

 

Och vårsolen väckte fräknarna, äntligen!

 

Köket var fullt av kippor och koppor för olika grödor. Här omplanderas först basilika och sedan kronärtskockor.

 

Jag skejtade sönder bottnet på mina skottor så det blev till att införskaffa ett par nya! Av alla olika sorters vans jag haft är den här modellen den mest bekväma att rulla bräde i. Den här gången blev det dock inte helsvarta, utan svart-gråa.

 

Och sedan började det 6 veckor långa vikariatet på VNF. Är så sjukt himla tacksam över att jag fick det där vikariatet, det liksom bara rann ner i famnen på mig, det kunde inte ha kommit mer lägligt!

 

Vi målade om farstun och den nya avokadon växte så det knakade. Nu har hon fått ett namn också, Luna.

 

På påsken firade vi 10 år på Kronomagasinet med en massa härliga typer. Alltså, den här påsken var den bästa och galnaste på länge. Under en av dagarna hade vi middag hemma med musslor och fänkål, jag älskar musslor.

 

Gurkplantor och kronärtskockor.

 

Bästa fejset på golvet på krono. Det fanns inte så mycket tid för att brädåkning på grund av jobb och så, vilket var lessamt, men nu är maj här och nu ska det tas igen big time!

 

En tisdag åkte vi med klassen på exkursion till Arabia. Vi fick en guidad tur i fabriken och vi fick även chansen att kika in i konstnärernas ateljeer. Vi träffade på bland annat ljuvliga Heljä Liukko-Sundström som just nu huserar i Birger Kaipiainens gamla ateljé. Jag plockade med mig hem en tallrik designad av honom.

På onsdagen besökte vi Marimekkos fabrik och vi fick även där en guidad tur. Vi fick se de enorma tryckprintrarna och vi fick även se livenä då detta tyg (klick!) trycktes.

Två helt fantastiska dagar, jag är fortfarande helt euforisk över att vi faktist fick ta del av allt. Det var helt gälit.

 

En dag på jobbet förberedde jag en kreativitet timme som jag skulle hålla med tiorna genom att vika origami fjärilar. Sportade även med galet bra luncher, smoothien och groddsallader.

 

En söndag dukade vi upp till brunch med Miilo och Kisse. Vi spelade spel, talade om diverse viktiga ting och drack enorma mängder te och kaffe. Har tänkt ta mig an det här under sommaren, att ordna söndags bruncher alltså. Det är så sjuttsingens härligt så vad har man egentligen för orsak att inte ordna brunch oftare?

 

Omplantering av zuccini och pumpor.

 

Slutligen var vappen här och mitt vikariat tog slut. Vi åkte till Helsingfors och firade Vanessas födelsedag med 20tals tema, åt pizza på Puttes, bodde på hostel på skatudden, åt otroligt god gatumat på festival, satt i brunnsparken och traskade runt eira och ulrikasborg. Hade med mig kameran laddad med en svartvit film, ska försöka få den framkallad under veckan.

Nu under maj händer det ju en hel del också. Ravintola päivä i mitten av månaden, kamerasäljning och köp, workshop och kanske något annat. Mest av allt vill jag njuta av den här månaden som är så härlig, åka bräde både utomhus och på krono och äta glass i solen med härliga vänner.

 

Publicerad idag kl. 13:07

artikeln

 

Har varit rätt så neutral med det hela att KSF media tar över ratata. Det är jag fortfarane, och dessutom lutar det mera mot den positiva sidan än den negativa sidan för min del.

Men, jag kunde inte låta bli att reagera över artikeln (klick!). Som verksam fotograf, det lustiga är ju att KSF media är en av mina arbetsgivare, kunde jag inte låta bli att reagera då det listades upp fotografer som bloggar på ratata. Jag vet, jag skriver inte så mycket om mitt frilansande och mina fotokeikkor, men ändå. Jag vet att jag är lite lite hemlig av mig här på den här bloggen, att jag inte marknadsför mig fullt ut. Men jag är inte sån helt enkelt. Jag har aldrig tyckt att "skryt" smakar bra i min mun. Och jag har svårt att urskilja i min text om det jag skrev var något neutralt och informerande ller direkt skryt. Att skryta är jättejobbigt. Därför tog jag även bort de raderna jag skrev om att jag frilansat för HBL sedan hösten 2011. Det kändes helt enkelt lite skrytigt. Jag är jättestolt över mig själv att jag faktist frilansar för dom, det är inte frågan om det, jag var bara rädd att jag skulle ge det intrycket som skrytpelle istället för proffesionell. Men mitt frilansande på HBL har lett till många superbra grejjer, har frilansat för både A-lehdet, Västis, Studentbladet och Folktinget. Är så otroligt tacksam.

Ett bra tag har jag känt mig lite främmande för ratata. Jag diggar ratata, har alltid gjort det. Det fina med ratata har just alltid varit det att det varit en mindre blogg community, en mysig skara med bloggar.

Jag har alltid respekterat Karin för allt hon gjort för ratata på frivillig basis. Alltså verkligen, det är ett sjukt lass hon dragit för att få ratata att växa. Kan inget annat göra än att lytfa på hatten för henne, bra jobbat!

Det är bara det.. Det känns som om mysigheten bakom ratata försvunnit sakta men säkert. Inte medvetet förstås, det bara blev så. Den lilla blogg communityn som jag tyckte om i början, det intima, allt det har försvunnit och just nu känns det som om ratata går att jämföra med indiedays. Vilket jag personligen inte tycker om.

Vad mer kan jag säga? Jag hoppas att utvecklingen leder till någonting bra, vilket jag nog inte tvivlar på. Jag hoppas att ratata alltid förblir det mysiga, genuina, roliga, speciella blogg communityn så bra det bara kan. Att ratata får behålla sin identitet.

 

Publicerad 19.04.2015 kl. 10:51

drömmar om vår

 

6x7 appletree in bloom, may 2013

Ekenäs maj 2013

oliv trädet blommar

Melbourne, november 2011

helsinki in bloom

Helsingfors, maj 2013

 

 

Publicerad 17.04.2015 kl. 11:26

skate workshop för tjejer!

 

affisch_blogg

 

Så var det dags igen.

Ifjol ordnade vi, några brudar och jag, en introduktions workshop i skateboardåkning för tjejer (klick!). Workshopen var så pass lyckad att vi bestämde oss för att ordna en i år igen! Bra va? Lite såhär såg workshopen ut ifjol genom Miilos kamera (klick!) och (klick!)

Så, om du är intresserad av att testa lite brädåkning ska du definitivt komma! Du kan läsa mer om eventet på Facebook (klick!)

Hoppas vi ses i maj!

 

Publicerad 16.04.2015 kl. 11:05

10 år av april

 

För några veckor sedan gjorde Miilo ett inlägg om hur hennes februari sett ut dom senaste 10 åren (klick!). Tänkte att det kunde vara lite småroligt för ens egen del så passade på att hoppa på!

 

2014

april2014a

Förra årets april bestod mest av fart och fläng i och med konstprojektet Tales from the woods. Spenderade en vecka i Fengersfors på konstnärskollektivet Not Quite...

april2014b

... Och en vecka i Estland på Saaremaa och i Tartu. Konstföremålet vi gjorde tillsammans finns förresten på tryckmusét i Tartu.

2013

april2013

Det här året tog jag min senaste tatuering, känns som att det var helt just för övrigt. Vi hade köket fullt med odlingsprojekt och vintern dröjde kvar länge.

2012

april2012

Oj oj, i april 2012 gick vi på Thåströms keikka på Tavastia. Mycket väl spenderade pengar, jag var helt lyrisk ännu några dagar efteråt.

2011

april2011b

Sista våren i Helsingfors och jag spenderade april med att sakta men säkert packa ihop mitt rum.

 

april2011

Under slutarbetsperioden bodde jag hemma hos mamma. En dag hjälpte Simme mig med mitt slutarbete.

 

april2011a

En kväll hängde vi många många människor på Ramsholmen och gjorde en stor kokko. Jag fick en prick i pannan.

2010

pano2010

Spenderade vardagarna i Helsingfors. Gjorde en panoramabild av Sörnäs till en skoluppgift..

april2010

.. Och på helgerna var jag heti tillbaka i Ekenäs. En helg var vi på knipan. Lucas var där.

2009

april2009 

Första våren i Helsingfors. Jag var 17 år gammal och idkade fattigt studentliv. Spenderade mina dagar i skolan och ibland även kvällarna. Hängde mycket med Petra. Praktiserade på Turun Sanomat mellan mitten av april till mitten av maj. Bodde hos min farmor.

2008

april2008

 

Var 16 år gammal och gick på 9an. Snart var grundskolan slut och under våren hängde vi mycket i parker. Vi skolkade en dag och tog bussen till Hangö för att äta pizza. 6 månader senare flyttade jag hemifrån till en studielägenhet i Östra Böle.

2007

april2007

Åttonde klass, 15 år gammal och jag sportade med att klä mig i så underliga kläder som möjligt, typ. Färgade håret mörkbrunt och gick i galna tights. Det sjuka är att jag fortfarande har kvar dom där tightsen..

2006

april2006

 

Första året i högstadie var just slut. Vad mer kan man säga? Jag var en väldigt osäker 14åring som tyckte bäst om teckning i skolan.

 

Nu när man tittar tillbaka måste jag säga att shitt va mycket det har hänt dom senaste tie åren! Och detta är bara under en specifik månad. Fast att teckning alltid var mitt favoritämne i skolan hade nog mitt 14åriga jag aldrig kunnat ana att jag som 22åring skulle åka på residency till ett konstnärskollektiv. Undrar vad som kommer hända under de kommande tie åren?

 

Publicerad 12.04.2015 kl. 15:00

mitt namn är fia. jag är 23 år ung och har en förkärlek till djupa skogar, havet, valar och stjärnhimlen.
 
jag är fotograf och fotar mest analogt, både kino- och mellanformat, svartvitt eller färg. jag tycker också om att åka skateboard, yoga, resa, laga mat och läsa.
 
min favoritfrukt är granatäpple, favoritbär blåbär och bästa färgen är skogsgrönt och djupblå. favortilukten är sommarregn och våt jord.
 
sedan hösten 2011 frilansar jag som pressfotograf och har mest gjort uppdrag för HBL men också åt JobDax, A-lehdet, Studentbladet och Svenska Finlands Folkting.
 
är du intresserad av att samarbeta? kontakta mig via länken under.
 
 

kontakt

 
 
 
 

 
lästa böcker 2015:
 
tove jansson, lyssnerskan
tove jansson, sommarboken
haruki murakami, vad jag pratar om när jag pratar om löpning
tove jansson, farlig midsommar
petter karlsson, muminvärlden och verkligheten - tove janssons liv i bilder
haruki murakami, kafka på stranden
tove jansson, trollkarlens hatt
 


 

 

 

matbloggen

astrid

miilos memoarer

annika

vanessa

koltrast

cappucino

karin

malloh

hobbyfotografen

ida

emilia

vimmel och fyrkant

amanda i underlandet

linn