Fotobok gbg och ett litet extempore projekt

 

Igår öppnade den årliga Fotoboksmässan här i Göteborg, lite såhär såg det ut ifjol då vi åkte hela vägen från Gamleby för att delta i festligheterna ☞ KLICK! och KLICK! Redan ifjol drömde jag i smyg om att kanske få ställa ut någon bok på mässan i framtiden och var vid det tillfället inte alls inställd på att den möjligheten skulle komma så snart.

Så i år är jag själv med och bidrar med min bok 'katharsis'! Så sjukt kiva att få ställa ut boken tillsammans med andra superduktiga studenter från både Valand och HDK. Dessutom gjorde vi studenter i ordning en utställning på ett av skolans gallerier som löper parallelt med fotoboksmässan. Jag ställer ut ett verk som egentligen är mera en skulptur än konkret fotografi där jag kombinerat med ett ljudspår som är ihopkopplat med min bok.

8_cargo

Det om det.

För övrigt så knåpade jag ihop ett högst opretantiöst extempore projekt härom sistens. Det var nämligen så att vi fick en varsin rulle 35mm färgfilm av vår analoga tekniker på skolan som vi sedan skulle testframkalla och hur det nu gick till så stressfotograferade jag slut rullen under min resa från Finland tillbaka till Göteborg i början av september. Resultatet blev ganska intressant och jag kontextualiserade lite kring samlingen med bilder och lade ihop allt till en enda lång lodrät sekvens. Lite såhär ser det ut ☝. Resten av bilderna och lite text hittar ni här ☞ KLICK!

 

 

Publicerad 23.09.2016 kl. 22:39

listan om hösten

 

6x7 october fog.

Visa en bra höstbild från ditt arkiv. ↑ november dimma 2012

Beskriv din kommande höst i tre ord. omvälvande, spännande, lite skrämmande

Vilka är dina bästa minnen från sommaren 2016? När vi åkte ut till skärgården och badade bastu och sov i en fiskestuga, när vi lagade mat och mös på en filt under eken, när vi plockade hjortron i en närliggane myr och blev dyblöta om benen.

 

helsinginkatu, october 2013

 

Vad är det bästa/sämsta med hösten? Krispig, hög luft och färgranna träd, långa mysiga kvällar med brädspel, jazz och rövin eller te. Till de sämre hör väll när de långa regnperioderna kommer och när frosten uteblir.

Hur höstmyser du? Med raggsockor, en filt, en bra bok och en stor balja te. Lagar mysiga middagar som vi inmundigar på tumanhand med mängder av ljus. Yogar och mediterar.

Vilka böcker har du planerat att läsa i höst? Har tänkt plöja igenom ett akademiskt verk som heter women photographers - european experience skriven av lena johanneson och gunilla knape. Annars är det såklart sent i november som står på agendan, bildhuggarens dotter som jag fick i vernissage gåva av min äldstabästavän och sedan en bok om buddhism. Ska även försöka läsa lite referens litteratur till mitt pågående projekt.

 

skogen, september 2014

Dina 3 bästa hösttips - alla kategorier? Ta vara på vädret då det håller upp, var kreativ och testa kanske någon ny metod, ordna spel och vinkvällar, gå på museum, lägg upp en ny stickning (om du är en sån som stickar) och inför helg brunch med kompisar.

Hur ser din höstoutfit ut? Vans, tjocka strumppisar alternativt mjuka byxor, RCM collegen och varma tjocka tröjor. Letar febrilt efter en ny höst/vårjacka på alla loppisar och vintage butiker jag korsar men har ännu inte lyckats hitta något jag känner mig tillfreds med.

Har skol/jobbstarten fört med sig några insikter? Ja, om jag ska vara sanningsenlig så har jag inte mått särskilt bra sedan vi flyttade hit. Mycket på grund av att vi fått en så dålig start här. Men nu tycks härvan ha klarat upp sig och i början av oktober flyttar vi in i en mysig lägenhet i Majorna. Det lustiga är också att trots att en inte ens bott här en månad har vi blivit ännu mera övertygade om hur vi i framtiden inte vill bo och så.

 

sunflower field, september 2013

Vad har du på TO-DO listan just nu? Söka om studielån, packa ihop flyttlådor, flytta in hos en kompis och sova på soffa fram till första veckan i oktober. Flytta igen. Annars så har jag tänkt utforska dom lokala skateparkerna, ta tag i yogandet igen och gräva ner mig i mitt projekt.

Några tips på hur man botar höstdeppigheten? Spendera tid tillsammans med dom du tycker om och trivs med, såklart. Jag brukar aldrig bli deppig till hösten snarare får jag ett uppsving då sommaren slutar. Byt sticklingar och lär dig ta hand om en planta, typ.

Bästa musiken för regniga dagar? Jazz, alltid jazz. Framförallt Art Blakey om man vill ha lite mera uplifting jazz eller Chet Baker eller Billie Holiday för lite mera melankolisk fiilis. Patti Smith, Joni Mitchell, the Beatles och Jefferson Airplane.

 

mist, october 2013

Vad är två nya grejer du vill lära dig i höst? Kopiera bilder i färglabbet och nya stickmönster.

Vilka serier rekommenderar du att följa? Eller kanske någon sevärd film? Är inte riktigt någon seriejunkie men tyckte stranger things var lite mysig. När det kommer till filmer så tycker jag Spirited away och Amelie är super mysiga höstfilmer. Never let me go är också en jättebra film.

Vilka bloggar frossar du i för tillfället? Typ inga. De personer jag har någon relation till och sedan typ en handfull vegetariska/veganska matbloggar.

 

anna, october 2014

Topp tre favoritdrycker i höst? Te, hemlagad kurkumamaito och rötjut.

Vad är den höstigaste maträtten? En mustig gryta, till exempel denna KLICK

Var hänger du helst under helgen? Hemma och myser med min man, hehe. Annars på bibban, en utflykt i svampskogen typ.

 

mjölkört, november 2013

Har du någon inplanerad resa för den närmaste framtiden? Ja, jag tänker åka hem till Finland i slutet av oktober för att gå på Kents keikka i Helsingfors och gå till tandläkaren (mindre roligt). Tror jag tänker stanna en vecka eller så.

Hur förbereder du dig för vintern? Bunkrar upp med torkad svamp i glasburkar, bär i frysen och örter för te på tork i taket.

 

 

Publicerad 22.09.2016 kl. 19:00

en bildserie, två utställningar

 

 

För en vecka sedan öppnade utställningen 'Identity Matters' i Tartu och i onsdags öppnade vår första klassutställning på ett av skolans gallerier, Monitor.

Det slumpade sig så att jag ställde ut mitt arkiv projekt även på Monitor, hade egentligen velat ha lite flera bilder men ftersom det blev tight med utrymme fick det duga såhär. Så nu hänger samma projekt monterade på lite olika vis på två olika utställningar.

 

 

 

Fotokunsti näituse avamine Aparaaditehases

foto Eva Toome / Soome Instituut

Såhär ser det ut i Tartu..

 

 

sclerosis lateralis amyotrophica, mitä jäi jäljelle at Galleri Monitor Valand Academy

foto Pelle Kronestedt

.. och såhär i Göteborg.

 

Verkar för övrigt som om vårt boende trassel håller på att redas ut, äntligen. Till råga på allt blev jag dessutom i tisdags sjuk efter all hässäkkä den senaste en och halv veckan. Min kropp är så otroligt dålig på att hantera stress (en bra grej det i och för sig) så har spenderat hela onsdgagen och torsdagen i ett dvalliknande tillstånd. Idag har det börjat ge med sig men har fortfarande feber så kommer inte delta i någon undervisning förräns på måndag.

 

 

 

 

Publicerad 09.09.2016 kl. 09:52

Tankar kring klädkonsumption och hur jag konsumerar kläder

 

Vet inte om jag någonsin fört detta ämne på tal här men tänkte att jag skulle prata lite om tankar kring klädkonsumption och min egen del i det hela.

Alltså. Någon gång i högstadiet, tror det var i åttan, gick jag in i något slags brytningsskede och tröttnade på att "klä mig som alla andra". Detta ledde till att jag störtdök i både mammas och pappas garderober samt besökte Emmaus ofta som bara låg på andra sidan gatan vart jag bodde. Visst köpte jag även nya kläder, det gör väl dom flesta av oss i den åldern, det är framför allt då som man påverkas så otroligt av alla reklamer som uppmanar en till att konstant köpa nya kläder utan att egentligen tänka på vad det riktigt innebär.

När jag var 16 flyttade jag till Helsingfors och eftersom jag kom från en liten ort med väldigt skralt urval med klädbutiker var jag helt i tagen av mångfalden som fanns i staden. Men trots det stora urvalet sköt inte min klädkonsumption i höjden, kanske på grund grund av kombinationen lågt studiestöd som jag hellre la på tågbiljetter hem och ointresse av nya kläder. Dock kommer jag ihåg att jag satte en hel del pengar på kreisiga strumpbyxor.

Visst, jag har alltid tyckt att kläder är intressant och kan uttrycka personligheter på fantastiska vis, men på något sätt har jag ändå alltid värdesatt att köpa ett nytt plagg istället för fem. Redan som 16 åring funderade jag på det här med konventionellt odlad bomull osv.

För varje år som gått och ju äldre jag blivit har jag blivit mer och mer insatt i hur kläder tillverkas och vad utkomsten för den massiva klädindustrin innebär på lång sikt, både för människor men inte minst för miljön.

Så för några år sedan lade jag upp en tumregel för mig själv.

Jag visste redan då jag beslöt mig för att inleda denna gyllene regel att det inte skulle bli några problem eftersom jag aldrig varit någon storkonsument, men jag tänkte att det ändå kunde vara intressant att hålla lite koll.

Och lite såhär fungerar det, jag ger mig själv möjlighet att köpa max fem nya plagg varje år. Hittils har det gått bra och dom senaste två åren har jag köpt ungefär 3plagg/år. Dessutom har jag såklart gått in för att köpa mera hållbara kläder med ekologiskt producerade material och naturmaterial. Jag räknar inte med loppiskläder eftersom jag inte tycker det behövs, handlar så sällan kläder på loppis nuförtiden, och köper endast 1 par skor i året som jag använder ända tills skeittat sönder dom.

Hittils har jag köpt fyra nya plagg i år, varav ett plagg är en lång skön college tröja från RCM i ekologiskt bomull och hampa och det andra en lång grå stickad kofta som jag övervägt att köpa i ungefär ett års tid. Just nu tror jag dessutom att jag inte kommer att behöva köpa något mera för i år.

Varför skriver jag ut det här?

Jo, jag tänkte som så att det kanske kan fungera som någon form av inspiration för dom som är intresserade att minska sin klädkonsumption. Jag vet att fem plagg på ett helt år kan vara radikalt för en person som konsumerar mycket kläder, men att minska konsumptionen med hälften är redan jättebra. Det finns så otroligt mycket bra och vettig läsning på ämnet också. Att det behövs ca 4 100 liter vatten för att göra en ynka t-skjorta är ju liksom ganska galet, speciellt om man ska köpa en ny t-skjorta i månaden. För att inte tala om all trafficking som sker inom textilindustrin.

Nåja, nog om det. Hoppas detta kanske ska kunna inspirera någon av er som läser.

 

Publicerad 08.09.2016 kl. 10:16

Söndagen 4 september, ett orosmoln

 

#miilokisse

En bild från igårkväll, en rätt så magisk kväll med kärlek, dans och det finaste bröllopet jag någonsin gått på.

Första veckan på den nya skolan har passerat och jag är hemma i Finland igen för bröllop. Ikväll åker jag tillbaka till Sverige och imorgon tillbaka till skolan men det är med en liten klump i magen som allt detta kommer ske.

Varför?

Jo, det ligger nämligen till såhär. I mitten av juli nångång, efter att ha sökt över 60 rum/kollektiv/lägenheter, hade vi ett skype samtal gällande ett boende. Vi fick en rundtur i huset, pratade och bondade bra med hon vi skulle hyra av och allt verkade jättebra.

Vi fick rummet och i torsdags, den första september, skulle vi flytta in. Vi körde dit våra två bananlådor och några växter på onsdagskvällen och möttes av ett ganska ruckligt hus med mögel, asbest och en illa tilltöcknad tvättmaskin som tydligen gav ifrån sig stötar då och då, i källaren. Tjejen vi pratade med hade alltså undanhållit detta faktum att huset hade mögel i sig och eftersom hyran låg på saftiga 5600 (i en förort 7km norr om Göteborg) bestämde vi oss, efter illamående och ångest från oss båda, att inte flytta in. Det som gör hela situationen så komplicerad är det att bostadssituationen i Göteborg är densamma som i Stockholm. Att få ett boende är med andra ord rätt så svårt.

Så för tillfället är vi hemlösa, med våra växter och saker utspridda hos kompis och på ett vandrarhem runt om i staden.

Att konstant gå runt med en klump i magen gör att det här med skolan blir väldigt ångestladdat. Hur ska jag kunna gå klart min utbildning på min drömskola i en stad där vi inte får någonstans att bo?

Att flytten och skolstarten inföll samtidigt för årsdagen som min fars bortgång har inte gjort saken det minsta lättare och jag har konstant gått runt och mått lite dåligt med gråten i halsen.

Allt kommer väl att lösa sig så småningom, det gäller bara att hålla modet uppe och enträget säätä vidare men jag undrar hur länge en kan orka hålla på så.

 

 

Publicerad 04.09.2016 kl. 11:21

 
fia linnéa emelie, konststuderande med inriktning på fotografi i Göteborg.
 
vurmar för djupa skogar, havet, valar och stjärnhimlen. sysslar även med skateboardåkning, yoga och matlagning
 
 
intresserad av ett samarbete? ☟
 
 
 
 
 
 
 

 
lästa böcker 2016:
 
☾ tove jansson, trollvinter
☾ allan klynne, kleopatra liv och legend
☾ nina björk, under det rosa täcket
☾ frida kahlo & carlos fuentes, the diary of frida kahlo an intimate self-portrait
☾ susan sontag, on photography
☾ takashi hiraide, gästkatten
☾ geshe kelsang gyatso, introduction to buddhism
☾ patti smith, m train
☾ virginia woolf, orlando
☾ yoko ono, funderingar som jag gärna delar med dig
☾ tokuda shūsei, mikrokosmos
 

 

 
 
 
 


 

 

 

matbloggen miilos memoarer

astridnanó vanessakoltrast

emilymalloh  ida

amanda i underlandetlinn annika

somewhere near hofgarten

grön i åbohäxbrygdannabella